В него ще бъдат вписани всички окончателни оценки от 8, 9 и 10 клас

Нови условия за прием във висшите училища ще има за учениците, които догодина ще са 10-ти клас и ще кандидатстват през 2022 г. Те ще са първите, които ще получат удостоверение след завършен 10-и клас. В него ще фигурират всички окончателни оценки от курса на обучение – 8-ми, 9-и, 10-и клас. От министерството обещаха за кандидатстване в университет да се взимат предвид и тези оценки.

Настоящите деветокласници са първите, които ще имат изпити през две години. В края на 10-и клас ще имат два задължителни – по математика и по български език, и два по желание – по чужд език и информационни технологии. С оценките от изпитите училището си ще сменят само учениците от обединените училища, които са до 10-и клас.

Свиват приема на студенти

В петък просветният министър обяви, че университетите свиват приема на студенти. Догодина висшите училища ще обявят с 2700 места по-малко до малко над 43 000. В тази бройка са включени както местата за първокурсници, така и за тези за магистратура и докторантура. 

Държавата затяга контрола върху приема в направления, от които пазарът няма нужда. Така в осем специалности в 10 университета през следващата година няма да има места за нови студенти. Сред тях са „Политически науки” във Великотърновския университет и „Социални дейности” в Медицинския университет в Плевен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес