Световната купа по художествена гимнастика ще се проведе от 12 до 14 април в "Арена Армеец"

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова сподели в специално интервю за NOVA, че целта пред грациите ни е да са по-добри и по-добри с всяко изминало състезание. Гигова коментира предстоящата Световна купа, която ще се проведе в зала „Арена Армеец“ в София от 12 до 14 април. Тогава гимнастичките ни ще се борят с най-големите си конкуренти за призовите места.

„Тази година Световната купа е особено важна, защото годината е важна. На всички световни купи този месец грациите ще могат да видят нивото си, да се види конкуренцията, да се види в каква степен всяка една ще се представи на Световното и да завоюва квоти за Олимпийските игри. Най-големите ни конкуренти ще са тук - Ашрам, Зеликман, Солдатова, Арина Аверина, американките, италианките и още много други, които са прекрасни грации“, каза Гигова за онова, което предстои в средата на април.

Световната купа по художествена гимнастика на живо в каналите на Нова Броудкастинг Груп

„България ще бъде представена от капитана на индивидуалното Невяна Владинова и Катрин Тасева. При ансамблите знаете кои са. Без Елена Бинева ще сме. Тя има травма. На нейно място влезе Ерика Зафирова, която се вписа добре. Надявам се момичетата ни да си представят добре композициите“, каза още почетният президент на Българската федерация по художествена гимнастика.

„Радостно е, че нашите грации и техните треньори Бранимира Маркова, Весела Димитрова, Силвия Стойнева, Михаела Маевска и личните им треньори са положили много усилия да направят програма на грациите, с която те спокойно да се конкурират с най-силните. Мисля, че това няма да им е трудно. Програмата им е много добра. Тя показва персонално всеки стил на гимнастичките. Ще бъде удоволствие да ги гледаме“, продължи Гигова.

Весела Димитрова: Стараем се да правим добри неща с ансамбъла

Тя обясни, че първите 15 грации на Световното директно взимат квоти за страните си за Игрите в Токио през 2020 г. – една или две.

"Досега от състезанията нашите грации стоят добре и са в челни позиции. Мисля, че това им гарантира евентуално добро класиране на Световното, за да вземат тези така желани от нас квоти“, коментира Гигова.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Надпреварата за Световната купа по художествена гимнастика в София ще може да гледате по NOVA и NOVA SPORT.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.