Намаляваме с 49 995 души на година, сочи статистиката

Населението на България  продължава да се топи. Това показват последните данни на националната статистика. През миналата година броят на българите е намалял с близо 50 000.

В края на миналата година сме били 7 000 039 души, но вероятно вече сме под 7 милиона, изчисляват специалистите. Най-бързо се топи населението в Северозападна България, а най-бавно в Югозападна. В 164 населени места в България не живее нито един човек. Най-много такива села има в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали.

Кои ще са най-смъртоносните болести през следващите две десетилетия?

Новината от последните данни на статистиката е, че българите се женят повече. През миналата година са сключени повече бракове в сравнение с 2017-та. Най-много - в Добрич и Разград, най-малко - в Перник и Ловеч.

Традиционно в черната статистика са областите Видин и Монтана - малко хора и малко работа. През изминалата година там е най-висока и смъртността. След тях се нарежда и Кюстендилско.

Някога е имало време и за бебета и за работа. Сега да има 2000 човека. Едни са си заминали починали са, други бягат по чужбина”, казва Богданка Виделова от Бобошево. Причината за обезлюдяването на страната според нея е липсата на препитание. „Младежите отиват по чужбина да изкарват пари, ние възрастните не може да раждаме деца”, допълни тя.

Софиянците - с четвърт милион повече за 10 години

Новородените са с почти 1800 по-малко от 2017-та. „Хората искат да имат по-малко деца, но да са по-добре осигурени”, казва Магдалена Костова от дирекция демографска и социална статистика.

„Има една такава утопична надежда, че младите българи ще започнат да се връщат в България. Ние бихме могли да се опитаме да повлияем на факторите, които ги отблъскват и това разбира се е икономика, социалните политики, образование”, каза от своя страна социалният антрополог Харалан Александров.

"Въпреки отрицателния прираст - Сливен дори надминава София по раждаемост с няколко процента. Напълно е възможно в Сливен да се дължи на голямото ромско население, но това е само хипотеза”, допълни Александров. През 2018-та намалява и броят на трудоспособното население - с почти 48 хиляди души.  А малко над 20 % от нас са избрали града, като по-добро място за живеене пред селото.

НОВИТЕ СОФИЯНЦИ: Защо все повече българи се заселват в столицата?

„Първо изчезват младите жени, които могат да си намерят мъже в големия град, при което се получава една популация от застаряващи ергени, които от мъка и от липса на жени се пропиват и в момента има цели такива тъжни села от дърти пияници , без зъби, понеже нямат пари”, каза антропологът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.