Те са родени в малките часове на 1 май

Две новородени лъвчета са починали в зоопарка в Хасково. Според зоозащитниците условията там не отговорят на изискванията. Те смятат, че животните е можело да бъдат спасени.

Двете лъвчета са се родили вечерта на 30 април. Около 36 часа по-късно и двете са мъртви. Според ветеринарите причина за това е хипотермия. А като основна причина посочват липсата на майчини грижи. 12-годишната лъвица Петя става майка за първи път. Работещите в зоопарка твърдят, че били подготвени за раждането. „ Беше отделена преди 1 месец в самостоятелна клетка със самостоятелно вътрешно помещение, за да може да роди на спокойствие”, обясни Валентин Ахтаров, управител на зоопарка.

Спасяват животните от най-зловещия зоопарк в света


Майката е 13-годишната лъвица Петя, за която това е първо раждане.

Снимка: БГНЕС

Ветеринарят на зоологическата градина прегледал лъвчетата след раждането и установил, че всичко е наред. Изчакали да видят дали майката ще се погрижи за малките. Чак Тази сутрин, обаче, утановили, че това не се е случило. „Тя няма инстикт за майчинство да ги закърми , за да се получат нещата както е по принцип в дивата природа”, каза биологът Пламен Канев.

Веднага извикали ветеринар от клиниката, с която имат договор. Той обяснил, че лъвчетата са били в хипотермия и не е имало как да бъдат спасени. А от фондация "Четири лапи" твърдят, че е трябвало да се действа по друг начин.”Близо денонощие тези животни са били оставени на стайна температура. Те са изпаднали в това тежко състояние и не е било въможно да бъдат спасени”, заяви Явор Гечев от организацията.

Лъвчета тризнаци радват посетителите на зоопарка във Франкфурт (ВИДЕО)

Зоопаркът като много други в страната е с изтекъл лиценз вече пета година.  Предстои до две седмици комисия да провери работата на зоопарка. А това, според зоозащитниците, е причина информацията за починалите лъвчета да стане ясна чак сега.

 През това време зоопаркът периодично е бил проверяван.”Работят си нормално като от наша страна се правят проверки по сигнали и планови проверки, за да се види ъстоянието на животните”, заяви Туркян Исмаил, експерт от РИОСВ  - Хасково.

Предстои инспекцията за лиценза на зоопарка а покаже дали наистина той отговаря на всички изисквания.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.