Евелина Димитрова вярва, че мисията й е да вдъхва кураж на младите хора, за да повярват, че няма невъзможни неща

Евелина Димитрова от Галиче е момиче, което вдъхновява. Животът й започва в малкото селце,  но мечтите й я водят към Оксфорд. Вече е била  посланик на Швейцария за един ден, избрана сред десетки  младежи. Иска да помага на селото, което приема за свой дом. В същото време вярва, че мисията й е да вдъхва кураж на  младите хора, за да повярват, че няма невъзможни неща.

„Хората са предубедени за мен, обаче не говоря, оставям действията да говорят”, заявява Евелина. Тя е на 17 години и израства в ромската махала на село Галиче.

Кои са българските учени в ЦЕРН? (ВИДЕО)

„Още като малка сама съм изявила желание за детска градина и си спомням от първи до четвърти клас с мама сме учили, обичам да научавам нови неща , интересно ми е”, разказва Евелина.

Тя никога не крие своя етнос и не смята, че той е от значение. Доброволец е към няколко неправителствени организации , които имат за цел да насърчават младите хора. По нейна идея се създава и младежка организация в село Галиче – сдружението „Роден двор”.

„Сдружението е създадено по моя идея, като аз подадох щафетата на по-големите хора, които имат повече опит от мен. Идеята дойде от една моя мечта, която реших да не осъществявам – исках да стана кмет на селото. С времето осъзнавам, че политиката не е за мен. Аз имам огромно желание да помагам на хората в селото и самото село да се развива”, размишлява Евелина.

Желанието й да бъде кмет на Галиче се ражда по време на летен лагер с една от неправителствените организации, към които е доброволец.

Български ученици спечелиха конкурс на НАСА

„Те питаха всички участници какво искат да станат, за какво мечтаят, какво искат. И аз тогава си мислех – знам, че тате иска да ме направи зъботехник, обаче както казах, това не е моето нещо и се питах каква искам да стана, докато дойде моят ред. Мислех си, че искам да помогна на селото, искам да помагам на хората, искам да бъда полезна и като ме попитаха каква искам да стана, казах: „Искам да стана кмет на Галиче””, спомня си младото момиче.

Кандидатства в конкурс –„ Посланик за един ден на Швейцария”.

„ Трябваше да напишем есе на тема „Как бихме използвали силата си като посланик?” , аз главно писах за интеграцията на ромите, защото това ме вълнува”, разказва Евелина.

И печели...

„Има много хора, които са предубедени към мен, и дори това споделям в едно от есетата. Участвах в едно събитие, като се снимахме всички участници един по един. В крайна сметка единствено моята снимка не беше качена, може ви заради произхода ми, и като го видях това се почувствах втора ръка човек”, разказва Евелина.

Смята, че би могла с личния си пример да преобърне представата за ромите в България. Да промени представата за ромите. Друга нейна мечта е да учи в Оксфорд.

„Идеята с времето ми остана на заден план и реших да я сменя, защото както казах, исках да се развивам в селото, да остана тук в България. Затова искам да уча в български университет”, разказва Евелина.

Сега Евелина иска да учи международни отношения в  Американския университет в Благоевград.

Момичето от Галиче вярва , че личния пример е най-важен. И затова често говори пред учениците си за това колко е важно образованието. Родители й също я подкрепят по пътя й към успеха.

Евелина има по-малка сестра - Пенка. Майка й Светла също учи в момента – студент е във Велико Търново.

За да сбъднем една от мечтите на Евелина,  Националната библиотека отвори вратите си за нея.

От Галиче до там където стигат мечтите – така вижда бъдещето си Евелина. А нейните мечти са без граници.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БУКВИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.