Досега пациентите с Паркинсон заплащаха за устройството по 40 000 лева

Здравната каса вече ще покрива т.нар. мозъчни пейсмейкъри. Досега болните от Паркинсон сами заплащаха за устройството, което струва 40 хиляди лева. За да се лекуват безплатно, пациентите трябва да отговарят на определени изисквания.

Вече шест години университетската болница "Св.Иван Рилски" в София прилага успешно метода на дълбока мозъчна стимулация, който дава шанс за нормален живот на болните. От 2013 г. досега  обаче едва 32-ма пациенти са се подложили на интервенцията. Причината е, че цената на иновативната терапия е непосилна за много от болните. Сега освен за устройството, здравната каса ще плаща и за батериите му, чиято цена е около 40 хил. лева.

„Не можех да изкачвам стълбища, не можех да излизам от двора, не можех да върша домакинска работа. Не можех да домакинствам”, каза Величка Трифонова, която живее с болестта на Паркинсон вече 17 години. Благодарение на мозъчен пейсмейкър, жената  успява да възвърне движенията си и да се изправи на крака.

Специалисти прогнозират пандемия от болестта на Паркинсон

„Тези пациенти се движат по-добре, функционират по-добре - много близо до нормалното”, каза Калоян Габровски, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Цената, която Величка плаща, за да живее нормално, обаче е прекалено висока - 40 хиляди лева.

„Ужас, наложи се да се продават земи. От всички приятели намерихме съчувствие и събрахме сумата”, сподели тя.

Пациентите с Паркинсон вече могат да бъдат по-спокойни, защото от този месец държавата поема лечението им.

„Преди шест години си мислех, че като въведем метода ще е много лесно да получим веднага подкрепа от НЗОК, но сега мога да го оценя като една от най-големите победи, които сме постигали”, заяви доц. д-р Красимир Минкин, също неврохирург в  УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Кои болни са подходящи за терапията със скъпоструващите импланти ще преценява специална комисия. Едно от изискванията е те да са под 75 години.

„Трябва да нямат други сериозни заболявания, както и да са без деменция и психични болести”, добави д-р Минкин. Решен е проблемът със смяната на батерията, с която устройството работи - тя също ще е за сметка на касата.

Експерти препоръчват ябълки срещу болестта на Паркинсон

„Винаги, когато сме се борили за реимбурсация, сме мислили не само за първата имплантация, но и за смяната на батериите, и вече имаме пациенти, които чакат за смяна”, добави той.

Величка е първата пациентка, чиято батерия е сменена безплатно. „Батерията ми се беше изтощила напълно. Трябваше пак да се съберат пари, щеше да е много трудно и нямаше да можем. Слава Богу касата прие да мине по пътека”, каза тя.

У нас около 17 хиляди души страдат от болестта на Паркинсон. Планирано е до края на годината от безплатното лечение да се възползват 20 пациенти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.