Средната възраст на хората по света ще се увеличи

Населението на Земята ще достигне 9,7 милиарда души в следващите 30 години, пише Дойче веле, предаде БГНЕС. Половината от този ръст ще бъде отбелязан само в 9 държави, докато средната възраст на хората по света всъщност ще се увеличи, твърди доклад на ООН.

В докладът "Перспективи пред населението на света" ООН пише, че в следващите 26 години, хората на Земята ще се увеличат с 2 милиарда. Като цяло, прирастът на населението не е толкова голям, колкото е бил в миналото. Въпреки това, в някои държави се отбелязва изключително висок ръст. Това ще е основната причина през 2050 г. повече от половината хора на света да живеят в само 9 държави - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

Индия ще стане държавата с най-голямо население след 8 години, като ще изпревари Китай. В същото време населението на Китай ще намалее, като се очаква спад от 2,2% в периода 2019-2050 г.

Над 2 милиарда души в света не разполагат с безопасна питейна вода

Докладът на ООН препоръчва държавите да възприемат политики, съобразени с проекциите за развитието на тяхното население, включително подкрепа за деца и пенсионери и създаване на образователен и трудов избор пред нарастващия брой хора в трудоспособна възраст. ООН отбелязва, че много от 47-те най-слабо развити държави в света са в списъка със страни, в които населението нараства най-бързо.

Това ще създаде големи трудности в изграждането на устойчиво развитие в тези страни.

Заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на икономиката и социалните дейности Лу Жънмин казва, че "нарастването на населението изправя пред допълнителни трудности премахването на бедността, установяването на равенството между половете, подобряването на здравеопазването и образованието". Според ООН, когато дойде следващия век, Земята ще има население от 11 милиарда души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.