Отличието е връчено от Дружеството на авторите и композиторите в областта на драматичното изкуство в Париж

Комисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел беше удостоена с медал „Бомарше“, присъждан от Дружеството на авторите и композиторите в областта на драматичното изкуство в Париж. Престижното отличие се връчва на личности, които с работата си са допринесли значително за защита на правата и интересите на европейските творци.

Съветът на директорите на дружеството е взел решение тази година да присъди медал на Мария Габриел за нейните усилия за по-справедливи за творците правила за авторско право и за по-голяма видимост на творческия сектор на Европа.

Шефът на АБРО: Пиратството носи вреда за телевизиите, съдържанието и хазната

„Културата за мен е основна ценност за българската и европейската ни идентичност. Насочих усилия да направим по-достъпно богатото европейско културно наследство, да инвестираме в нашите европейски творци, да постигнем Европа на културата. По моя инициатива създадохме Каталог на европейските филми за повече достъп до качествените ни кинопродукции и Вечер на европейското кино. Работих за това да имаме модернизирани правила за авторското право с по-добра защита на нашите автори и по-справедливи правила за аудиовизуалния сектор. Приемам този медал като признание за работата ми в тази посока, но и като отговорност да продължа действията си за силен европейски творчески сектор. В момент, в който се решава бюджетът за следващия седемгодишен период, оставам ангажирана с отстояване на увеличението на средствата за творческия сектор, което предложих. Европейските творци го заслужават“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел след получаването на медала.

Авторските права скараха музиканти и организации

Дружеството на авторите и композиторите в областта на драматичното изкуство е създадено от автори, обединени около знаменития френски писател и драматург Пиер дьо Бомарше преди близо 250 години. Годишните награди на дружеството са присъждани на автори, утвърдени и млади таланти в театъра, киното, телевизията, радиото, анимацията, интерактивното изкуство, танците. Извън наградите в отделните категории, организацията присъжда отделно специални медали на видни личности, доказали с работата си ангажимент с творческия сектор и допринесли за защитата на интересите на авторите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.