Тя сменя 63-годишният Удо Булман

Испанката Ираче Гарсия беше избрана днес за председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, предаде БТА.

44-годишната социална работничка от испанската област Страна на баските, евродепутат от 20 години, заменя начело на групата 63-годишния германец Удо Булман. Със своите 153-ма депутати групата на социалистите и демократите е втора по големина в новия състав на ЕП след християндемократите от Европейската народна партия (ЕНП), които имат 179 депутати, въпреки че и двете групи са по-малобройни отпреди.

Дебат на кандидатите за председател на Европейската комисия

"Трябва да бъдем представени в европейските институции, не можем да приемем това, което се случваше в миналото - три институции да са в ръцете на ЕНП", заяви пред журналисти Гарсия.
Сега и Европейската комисия, и Европейския съвет, и ЕП се оглавяват от членове на ЕНП - Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Антонио Таяни.

"Искаме да подготвим нов съюз с проевропейските и прогресистки сили и ще се опитаме да постигнем мнозинство", заяви Гарсия. Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки ще обсъждат името на кандидат-председателя на ЕК на срещата си на 20 и 21 юни в Брюксел. Според Гарсия кандидатът на социалистите Франс Тимерманс "е най-добрият кандидат". 

Станишев: Битката на БСП и ПЕС е и Европа, и България да станат социални

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.