Броят на разселените лица в света се е удвоил през последните 20 години

Повече от 70 милиона души са били разселени от домовете си през миналата година, което е рекорд, съобщи ООН. В своя годишен доклад за световните тенденции Агенцията на ООН за бежанците (АБООН) определи числото от 70,8 милиона в края на 2018 г. като "консервативно", особено поради факта, че броят на хората, избягали от кризата на Венецуела, е подценен. В края на 2017 г., за сравнение, 68,5 милиона души се считат за насилствено разселени чрез насилие или преследване.

АБООН обясни увеличението отчасти на нарастващото разселване в Етиопия, предизвикано от междуетнически конфликт, и във Венецуела, където хиляди бягат всеки ден поради икономическия срив, който предизвика недостиг на основни храни и лекарства.

10 мигранти са заловени в луксозен джип в Македония

Според данни на ООН приблизително 3,3 милиона души са напуснали Венецуела от началото на 2016 г., съобщава БГНЕС. Ръководителят на АБООН Филипо Гранди заяви пред репортери в Женева, че числото от 70,8 милиона включва само венецуелците, които официално са кандидатствали за убежище - около половин милион души.

Като цяло броят на разселените лица в света се е удвоил през последните 20 години и сега надвишава населението на Тайланд. Тенденцията, каза Гранди, продължава да върви в "погрешна посока".

Според Амнести Интернешънъл бежанец е лице, което бяга от родната си страна и не може или няма да се завърне поради конфликт или страх от преследване.

Италия обяви нови правила срещу корабите с мигранти

В доклада се посочват 41,3 милиона вътрешно разселени лица (ВРЛ), 25,9 милиона бежанци и 3,5 милиона търсещи убежище - тези, които очакват решение за кандидатурата си за официална закрила на бежанците.

Страните с най-много вътрешно разселени лица, бягащи в рамките на собствените си страни, са Сирия, разрушена от конфликта от 2011 г., и Колумбия, измъчвана от десетилетия на насилие, заявиха от АБООН.

Групата бежанци включва и 5,5 милиона палестинци, разпръснати в няколко страни, особено в Ливан и Йордания.

Най-доброто решение за бежанците е да могат да се завърнат у дома, след като тяхната страна се стабилизира, но Гранди отбеляза, че 20% от тези хора са в изгнание от над две десетилетия „Вярно е, че има и нови конфликти, нови ситуации, създаващи бежанци, но старите конфликти никога не се решават“, допълни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.