През 2014 г. той стана първият държавен глава, задържан в полицейски арест

Бившият френски президент Никола Саркози не успя да избегне съдебен процес по обвинения в корупция и злоупотреба с влияние и вероятно ще трябва да се яви в съда през следващите месеци, предаде БГНЕС.

Касационният съд на страната реши, че има основания за процес срещу Саркози. Под отговорност ще бъде подведен и неговият адвокат Тиери Херцог, както и бившият съдия Гилбърт Азиберт.

„Това означава, че сега процесът наистина ще стартира”, съобщи източник, запознат със случая. Адвокатите на Саркози не бяха открити за коментар.

Дават на съд бивши ръководители на АПИ

Случаят за злоупотреба с влияние се съсредоточава върху разговорите между Херцог и Азиберт, които са били подслушвани от следователи. Те са разследвали твърденията, че Саркози е приел незаконни плащания от наследницата на козметичния гигант „L'Oreal” Лилиан Бетенкур за президентската си кампания през 2007 година.

Проучването разкри също, че Саркози и Херцог често са комуникирали чрез мобилни телефони, получени под фалшиви самоличности.

През 2014 г. Саркози стана първият бивш френски президент, задържан в полицейски арест по време на предварителния етап на разследването.

Пуснаха Мишел Платини на свобода (ВИДЕО+СНИМКИ)

Саркози не е първият бивш президент, който е бил преследван. Неговият предшественик Жак Ширак получи две години условна присъда през 2011 г. за присвояване и злоупотреба с публични средства по времето, когато е бил кмет на Париж.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.