Той е бил свален от поста с гласовете на 20 депутати от ВМРО и НФСБ

Волен Сидеров вече не е председател на парламентарната група на "Обединените патриоти". Това е било решено на заседание на групата на малката коалиция във вторник следобед, научи NOVA. Лидерът на "Атака" е бил свален от поста с 20 гласа от общо 27 депутати в ПГ. Неговите народни представители не са присъствали на въпросното заседание. ВМРО и НФСБ пък са поели съвместно ръководството на групата.

Волен Сидеров: Нямам какво да деля с партньорите в „Обединени патриоти”

Аргументът за решението на депутатите на Каракачанов и Симеонов е, че лидерът на "Атака" от месеци не е събирал на заседание парламентарната група в качеството си на председател. Когато пък е насрочвал сбирки на групата, неговите депутати са отсъствали, твърдят колегите им от другите две партии в малката коалиция.

За съпредседатели на ПГ на ОП са избрани Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ. Техни заместници ще бъдат Милен Михов и Борис Ячев. Секретари на групата стават Юлиан Ангелов и Християн Митев.

По-късно рокадата в ръководството на ПГ на ОП бе официално оповестена от парламентарната трибуна от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя потвърди информацията на NOVA за смяната в ръководството на групата, осъществена на нейно заседание на 9 юли.

От партията на Сидеров реагираха с обвинението, че с отстраняването му от ръководството на ПГ на ОП се нарушава коалиционното споразумение, което стои над правилника на групата. ВМРО и НФСБ застрашават управлението на страната, смята депутатът Десислав Чуколов.

„Колегите от НФСБ и ВМРО бламират и това споразумение между ГЕРБ, „Обединени патриоти“ - НФСБ, Атака и ВМРО“, каза още Чукулов. Той допълни, че предстои депутатите на "Атака" да се съберат, за да обсъдят дали ще напуснат парламентарната група, или не.  „Който го прави, нека той отговаря за действията си“, допълни той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не се съгласи с подобна констатация. Симеонов е категоричен, че промените в ръководството на „Обединени патриоти“ не поставят в риск коалиционното споразумение, а точно обратното - коалиционните отношения ще се заздравят.

„Или някой не е чел коалиционното споразумение, или не е чел правилника на групата. Между ПГ на „Обединени патриоти“ и коалиционното споразумение има разлика. Едното определя взаимоотношенията между трите партии, правилникът на парламентарната група определя редица правила, по които тя да работи, ако работи. Тъй като досега тя не работеше, практически трябва да се приеме като акт на оздравяване на коалиционните отношения тази промяна на ръководството, което досега не е събирало групата на заседания“, коментира Валери Симеонов в парламентарните кулоари. 

Представителите на „Атака“ систематично бойкотират заседанията на парламентарната група, коментира от своя страна и новият съпредседател на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

„Беше обсъден фактът, че от месеци наред парламентарната група няма реален организационен живот и с цел подобряването му беше направена и промяна в ръководството“, подчерта Веселинов и допълни, че в това решение няма нищо „извънредно и драматично“. Според него досегашното ръководство е било пасивно, а промяната ще подобри парламентарния живот на групата.

От ГЕРБ отказаха да коментират темата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.