Засега не е ясно името на бъдещия премиер

Партията на украинския президент Владимир Зеленски води след парламентарните избори в неделя с рекорден брой от 43,9%, показват предварителните оценки на пуснатите гласове, предаде БГНЕС.

„Благодарни сме на Украйна за поддръжката. Благодаря ви“, заяви Зеленски в щаба на партията си.

Украинците гласуват на предсрочен парламентарен вот

Според неокончателните резултати в новия парламент влизат пет партии. Води „Слуга на народа“ на Зеленски с 43,9%, следва я „Опозиционна платформа - За живот“ с 11,5%. На трето място е партията „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко, която събира 8,9%.

Зеленски заяви, че основни приоритети при новото правителство ще бъдат слагане край на войната в източните райони на страната и борбата с корупцията.

Той също така каза, че сега, след вота, ще назначи нов главен прокурор. „Ще се занимаем с този процес, ще се появи правителство, ще се появи и нов главен прокурор“, каза Зеленски в отговор на въпроси. 

Веднага след обявяването на предварителните резултати Зеленски предложи преговори за управляваща коалиция на партията "Глас" начело с рокзвездата Святослав Вакарчук, предаде БТА.

"Имаме удоволствието да поканим г-н Вакарчук на преговори", каза Зеленски.

Висш представител на партията "Глас" заяви, че тя е готова да обсъжда коалиции с новите политически сили, при условие, че те не са подкрепяни от олигарси.

Дмитрий Разумков, лидер на партията на президента Владимир Зеленски „Слуга на народа“, заяви, че засега не може да съобщи името на бъдещия премиер, пише БГНЕС.

„Министърът на вътрешните работи се предлага от премиера. Премиерът ще бъде избран от коалиция. Коалицията ще бъде сформирана след сформирането на новата Върховна Рада. Смятам, че малко трябва да се почака. Засега не мога да кажа, кой ще бъде премиер“, каза Разумков на брифинг в изборния щаб на партията. По-рано Зеленски е казвал, че премиерът трябва да бъде нов човек с икономическо образование.

След огласяването на предварителните резултати Юрий Бойко, лидерът на втората в надпреварата партия „Опозиционна платформа – За живот“, каза, че Украйна ще се промени и ще се върне на пътя към мира.

Бившият президент Петро Порошенко пък заяви, че неговата партия „Европейска солидарност“ е готова да обедини силите си в новия парламент с всички политически сили, които поддържат европейския курс на страната. „Готови сме както за стратегическо, така и за ситуационно сътрудничество с всички, които поддържат курса към пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО“, заяви Порошенко в щаба на партията си. При това той подчерта, че смята за „идейно близка“ партията на Святослав Вакарчук „Глас“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.