Започна разчистването на тинята и калта от домовете в село Ливада

Поройни дъждове и наводнени къщи в Бургаско. В следобедните часове във вторник само са час и половина над село Ливада се изсипаха близо 140 литра на кв/м дъжд. Река Русокастренска е излязла от коритото си и е наводнила 14 къщи в село Ливада. В сряда започна разчистването на тинята и калта на всичките пострадали домове. Всички те се намират в района на реката, която минава през селото.

Започна разчистването на тинята и калта на всичките, пострадали при снощното наводнение в село Ливада къщи. Според данни на Община Камено пострадалите къщи са 14. Всички те се намират в района на реката, която минава през селото. От общината съобщават, че само за час и половина, снощи са се излели близо 140 литра на кв/м дъжд.

В следобедните часове вчера само са час и половина над село Ливада се изсипват близо 140 литра на кв/м дъжд. „Снощи не съм спала в нас. Дворът беше пълен с вода”, разказа живеещата в района - Таня Янчева.

ПОД ВОДА: Как се възстановяват в Бургаско след голямата буря?

Реката, която минава през селото и покрай която са разположени десетки къщи, за пореден път не може да поеме водата. „На квадратен метър по 130 литра се изсипа за час и половина. Каквото и да направим, къщите ще бъдат наводнени”, заяви кметът на село Ливада Ангел Радев.

Наводнени са 14 къщи. Рано тази сутрин започна разчистването на калта и тинята, изнасяне на унищожената от водата техника и покъщнина. "5-6 пъти се наводняваме вече до горе, при всеки дъжд. Предният път всичко беше наводненено до втория етаж. Всичко се хвърли и сега пак", каза Георги Диков.

Местните, които преди 2 години преживяха истински воден ад, са гневни, че нищо не се прави, за да се осигури проводимост на речното корито. "Бях кмет през 2003-2007 г. Дойде от София и вика: "Ти искаш ли да си направиш центъра?". Хората се давят, трябва да се направи с бетон, да се вземат пари", добави Росен Господинов.

От Община Камено обясняват, че реката е чистена след последните наводнения преди две години.Тогава общината получи от държавата 2 млн. лв., които бяха разпределени между 5 пострадали села. „Есента пак я чистихме, но разбирате, че една смяна на един голям багер е 700 лева на ден и то без ДДС”, каза кметът на Камено Желъо Вардунски.

Свлачище отнесе част от пътя Разлог – Велинград

Затова сега общината предвижда отново с налична техника и хора да почисти коритото преди есенния сезон.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.