Великобритания излиза от ЕС на 31 октомври

Борис Джонсън официално пое премиерския пост във Великобритания. Бившият кмет на лондон и вътрешен министър на страната посети кралица елизабет втора в Бъкингамския дворец и официално се представи, като новия министър-председател на нейното правителство. След това кортежът му измина краткото разстояние до "Даунинг стрийт 10", където Джонсън държа пространна реч за основните насоки на управлението му.

По чаканата с най-голям интерес тема -  Brexit, Борис Джонсън повтори позицията си, че страната излиза от европейския съюз на 31 октомври, независимо по какъв начин. Джереми Хънт, Филип Хамънд и Лиъм Фокс са сред министрите, които вече напуснаха, несъгласни с възможността за "твърд" Brexit и други позиции на Джонсън.

"Ще излезем от Европейския съюз на 31 октомври, защото финализирането на Brexit беше фундаментално решение на британския народ. Те искат законите им да се правят от хора, които те могат да изберат и да махнат от постовете им. Трябва да уважим решението на хората и да формираме ново партньорство с нашите европейски приятели. Колкото може по близко, топло и приятелско", каза новият премиер на Великобритания - Борис Джонсън.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: