Те протестират срещу бандите, упражнили насилие срещу мирни демонстранти

Полицията използва сълзотворен газ срещу активисти, които се събраха на протест в района Юен Лун на Хонконг, въпреки забраната, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На кадри, разпространени от местните телевизии се виждат десетки хиляди, облечени в черно демонстранти, които са обстрелвани с гранати със сълзотворен газ. Протестиращи обградиха полицейски микробус и започнаха да хвърлят камъни по него. Те обявиха, че ще проведат планирания протест срещу бандите, упражнили насилие срещу мирни демонстранти.

Общественото недоволство ескалира, след като група мъже, облечени в бели тениски и въоръжени с метални пръти и палки нападнаха активисти на железопътна гара в мегаполиса, но бяха ранени 45 души.

Китай настоя САЩ да махнат своите "мръсни ръце" от Хонконг

Нападението е поредният инцидент по време на продължаващите над седем седмици безпрецедентни продемократични протести, които не стихват, тъй като подкрепяните от Китай местни власти отказват да удовлетворят исканията на демонстрантите. Активистите искат пълната отмяна на спорния закон за екстрадицията, а не само неговото отлагане. Опасенията са, че по този начин Пекин ще може да преследва опонентите си и то със съдействието на властите в автономния регион.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.