Снимка: Pixabay
Порция диня разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява глада за сладко
Световният ден на динята се чества на 3 август. Празникът е популярен най-вече в САЩ.
Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Хората, консумиращи натурален шоколад, по-рядко страдат от депресия
Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло. Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко.
Снимка: iStock
Всеки човек може да консумира диня. Все пак не бива да се забравя, че подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с консумацията и могат да си позволят най-много една порция дневно, съобщава БГНЕС. Поради високото водно съдържание и диуретично действие хората, които имат проблеми с бъбреците, също трябва да внимават.
Препоръчителният дневен прием от 2-3 порции диня напълно задоволява нуждата на организма от плодове, а съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата.
Отбелязваме Световния ден на океана
Подобно на повечето червени плодове и динята съдържа антоциан и ликопен, които спомагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на простатата).
Снимка: Pixabay
Динята има високо съдържание на витамин C и фолиева киселина. Витамин C е сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания.
Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Росана Манева