От Агенцията обмислят да съдят извършителите на хакерската атака

НАП оспорва в законовия 3-дневен срок акта за установяване на административно нарушение, съставен от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), съобщиха от приходното ведомство. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Горанов: НАП може да плати наложената ѝ глоба заради изтичането на данни

Главният мотив за оспорването на акта е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и публичното им оповестяване са резултат от извършено престъпление. Те са осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

Прокуратурата разпространи още доказателства срещу "ТАД Груп"

От НАП обмислят и да съдят извършителите на хакерската атака. Целта е на тях да бъде наложено да платят постановената от КЗЛД глоба.

Шефът на "ТАД Груп" в чат разговор: Ще свалям правителството, хаха!

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната следващата седмица, съобщават още от НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален код (ПИК), издаден от агенцията, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

„Основен принцип при налагане на една санкция е не да накажеш администратора, а да му дадеш възможност чрез тази санкция той да разбере извършеното нарушение и да предприеме действия за в бъдеще. Аз съм убеден, че в случай, че трябва да се видим в съда, имаме достатъчно аргументи, за да може съдът да потвърди това, което сме взели като решение”, заяви Венцислав Караджов, председател на КЗЛД. Той потвърди, че към комисията са постъпили над 2000 индивидуални искове и жалби, относно злоупотреба с личните данни, които са изтекли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.