Президентът съобщи новината седмица след като отстрани от поста Джон Болтън

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че назначава досегашния специален пратеник за освобождаването на заложници Робърт О'Брайън за свой съветник по националната сигурност на мястото на уволнения Джон Болтън, съобщават Франс прес и БТА.

Тръмп уволни съветника си по национална сигурност

„Радвам се да съобщя, че ще номинирам Робърт О'Брайън, който постигна големи успехи като специален президентски пратеник в Държавния департамент по освобождаването на заложници, за нов съветник по националната сигурност. Работил съм дълго и упорито с Робърт. Той ще свърши страхотна работа", написа Тръмп в Twitter.

Президентът съобщи новината седмица след като отстрани от поста Джон Болтън, аргументирайки се с разногласия по отношение на външната политика, припомня Асошиейтед прес.

О'Брайън е специален пратеник на Тръмп по въпросите, свързани със заложници, от май 2018 г. Той отдавна работи във външнополитическите кръгове на Републиканската партия, отбелязва Ройтерс.

Джон Болтън: САЩ ще подкрепят Великобритания след Brexit

О'Брайън е адвокат от Лос Анджелис, работил по много важни съдебни дела. Бил е съветник по външната политика в няколко президентски кампании на Републиканската партия и е заемал различни длъжности в Държавния департамент, включително в представителството на САЩ в Общото събрание на ООН през 2005 г. - когато е работил заедно с Болтън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.