Според него ще има промяна в политическата карта в региона

"Големият въпрос е дали е имало споразумение между Турция и САЩ, едните да си отиват, а другите да заемат местата им. Дали Турция ще бъде оставена да прави каквото си иска. Започва един пазарлък кой да наследи тези чувствителни точки". Това заяви в предаването "Здравей, България" арабистът проф. Владимир Чуков. Той коментира темата за въздушния удар на югоизточната ни съседка в Сирия.

Арабистът е категоричен, че решението за оттеглянето на САЩ от операцията е някъде между президента Доналд Тръмп (Белия дом) и Пентагона. 

Той е категоричен, че ще има промяна на политическата карта в региона. „Турция не желае да се създаде независима кюрдска държава. Ердоган смята да върне 2 милиона сирийски бежанци обратно в Сирия", каза проф. Чуков. 

Напрежение в Сирия: Турция нанесе въздушни удари срещу кюрдски позиции

По думите му след победата на опозицията на изборите в югоизточната ни съседка, темата за бежанците е станала основна в турския политически дневен ред. "Най-вероятно през 2023 година опозицията ще атакува Ердоган заради сирийските бежанци. Затова той се опитва още от сега да й отнеме това преимущество. Сирийските бежанци започнаха да бягат от Турция, затова се получи този натиск върху европейските граници", коментира още Чуков. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.