Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието

Британският парламент отново отложи Brexit. Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието. 

Докато депутатите гласуват в парламента, отвън десетки хиляди противници на Brexit протестират. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Десетки хиляди протестират в Лондон срещу Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

Веднага след гласуването, премиерът Борис Джонсън заяви, че днешният ден е бил важен и изключителен, но смисълът е бил отнет от гласуването на поправката „Летуин”, която предотвратява подкрепата за сделката, докато цялото законодателство не бъде прието.

 „Най-доброто нещо за Великобритания и цяла Европа е ние да напуснем до 31 октомври с това ново споразумение. Няма да преговарям за отлагане с ЕС, нито законът ме задължава да го правя. Ще информирам ЕС, че по нататъшно забавяне ще бъде лошо за тази страна”, заяви Джонсън. И обяви, че следващата седмица правителството ще внесе в парламента цялото необходимо законодателство, за да може страната да напусне ЕС на 31 октомври.

Поправката „Летуин”, която парламентът гласува, задължава Борис Джонсън да поиска от ЕС забавяне на Brexit, докато не бъде прието цялото необходимо законодателство в парламента, за да бъде предотвратено напускане без сделка.

Лидерът на лейбъристите заяви категорично, че премиерът трябва да се съгласи със закона и го призова да помисли внимателно какво е казал пред депутатите, защото, според него, Джонсън е готов да наруши закона, който току-що е бил приет. Друг депутат заплаши, че ако премиерът не се съобрази с волята на парламента, ще се озове в съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.