Той бил убеден, че мюсюлманите са отговорни за пожара във френската столица

Мъжът, заподозрян за нападението срещу джамията в Южна Франция в понеделник, при което двама възрастни бяха тежко ранени, казал на следователите, че искал да отмъсти за опустошителния пожар в парижката катедрала "Нотр Дам", предаде БТА.

„Заподозреният бил убеден, че мюсюлманите са отговорни за пожара", каза прокурор Марк Марие. Разследващите смятат, че при пожара в "Нотр Дам" става дума за случаен инцидент.
Според Марие по време на разпита му 84-годишният Клод Сенке признал, че е опитал да подпали вратата на джамията, както и един автомобил, но отрекъл да е имал намерение да убива някого.

„По време на разпита му бяха повдигна въпроси за психичното му здраве, поради което той беше прегледан от психиатър, за да се установи дали е способен да отговаря за действията си", каза прокурорът.

„Двамата пострадали все още са в болница и макар и животът им да не е в опасност, вероятно ще имат трайни увреждания", заяви Марие.

През 2015 г. Сенке се е явил на регионалните избори като кандидат на френската крайнодясна партия "Национален фронт" (сега "Национален сбор"). Според евродепутатът от "Национален сбор" Жордан Бардела, Сенке не е член на партията още от 2015 г., когато е бил изгонен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.