Викат френския посланик в София за обяснение

Дипломатически скандал между България и Франция. София привика френския посланик за обяснение на думите на президента Еманюел Макрон, че предпочита африкански мигранти пред  такива, трафикирани от българи и украинци.

Острата реакция е по повод интервю на френския държавен глава за крайнодясно списание. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин ще дава обяснения за изказването на държавния глава във въшното ни министерство в понеделник, съобщиха от МВнР.

Това се случва след думите на френския президент Еманюел Макрон относно „украинските и българските банди”.

 

 

„Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди”, каза френският президент в интервю за крайнодясното списание „Valeurs Actuelles„.

Пред изданието Макрон заяви, че „предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали".

Интервюто му предизвика остра реакция сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник „L'observateur" подчертава, че "за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия".

Сп. „Marianne" се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. „С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница", пише от своя страна в. „Liberation". Остри коментари има и във вестниците „Le Parisien" и „Le Figaro".

Макрон и Меркел в сблъсък заради Северна Македония

По-рано в събота украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на френския президент Еманюел Макрон относно „украинските банди”. Това съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко, цитирана от БГНЕС.

„По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрона, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев. Тя отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”. 

Макрон: Франция не може да приема всички мигранти, ако иска да им осигурява добър прием

Във Facebook вицепремиерът Красимир Каракачанов осъди изказването на Макрон. Според него то е поредната проява на политическа арогантност и високомерие. Каракачанов допълва, че подобно поведение е недопустимо.

„Абсолютно не съм съгласен, заради личните политически неудачи на Макрон, България да бъде вкарвана в подобна квалификация, а българският народ да бъде наричан „бандити”. В края на краищата, дали Макрон иска да си намира евтини работници от Африка си е негово право, но никой не му дава право да обижда българския народ, пък и украинския народ, като ни нарича „български и украински банди”. За какви банди говорим?”, коментира Каракачанов пред журналисти.

„Ако по този начин той се стреми да оправдае ветото, което Франция наложи на Македония – също не го приемам. Да, македонците са българи, но за „банди” не може да се говори. Не е нормално президент на уж съюзническа държава, приятелска държава, да използва подобни квалификации по отношение на българския народ”, каза още той.  

„Нека всички разберат, че не могат ей така в името на своите предизборни цели да обиждат българската нация. Правилно е решението за връчване на протестна нота”, допълни Каракачанов.

По-късно през деня външният министър Екатерина Захариева направи официално изявление по  повод разразилия се дипломатически скандал. "

„Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от различни държави в сравнение с незаконни каналджии от Украйна и от България. Наистина не разбираме причината за това нещо. Още повече, че френските власти не са сигнализирали към нашите за каквито и да било съществени проблеми. Считаме, че това изказване е обидно за българската общност там", каза тя и допълни, че в МВнР са получили множество сигнали от български граждани, че се чувстват обидени. 

По думите й отношенията между България и Франция са много добри. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев е провел разговор с посланичката на Франция Флоранс Робин, според която думите на държавния глава били извадени от контекста. Захариева беше категорична, че въпреки това изказването е недопустимо. 

Отзивите във Франция също са много сериозни. Причината е, че френският президент дава интервю за крайнодясно списание.  Изданието доста често е обвинявано, че насажда омраза и дискриминация. То е било глобено за това. Френски медии коментират, че Макрон е започнал предизборната си кампания и трупа точки срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.