СДС има малък, но решителен принос на местните избори, каза той

„Ние сме малките победители в изборите, а има и големи такива. Доволни сме от това, което успяхме да постигнем, но винаги може и по-добре. Имаме 193 съветници, 35 кметове, от които някои общински. Спечелихме и в два големи областни града – Видин и Монтана". Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” лидерът на СДС Румен Христов.

„Резултатите на местата, където СДС се яви самостоятелно в надпреварата, също не са лоши”, добави Христов.

„Казахме, че на тези места избираме между доброто и по-доброто”, така лидерът на СДС коментира казуса за битката между кандидати на СДС и ГЕРБ на втори тур, които бяха 8 в страната.

СДС с критики към ДБ заради подкрепата за Манолова на балотажа

„Смятам, че това което постигнахме с ГЕРБ е едно добро обединение на дясното. България остана оцветена в синьо и след този вот. Затвърди се и убеждението, че БСП не представлява алтернатива", каза още Христов.

„Когато резултатът е нулев, той винаги може да бъде подобрен. Добре е средата да е миксирана, но БСП не може да бъде алтернатива на ГЕРБ. За да е такава, те трябва да имат равни резултати или поне близки. Засега алтернатива на ГЕРБ няма”, допълва Христов

Как се разпределят местата в общинските съвети в София, Варна и Пловдив?

Разочароващ за него бил фактът, че привърженици на демократичната общност гласували за Мая Манолова на балотажа. „Няма как да си сътрудничиш с опонента, за да получиш кметски места”, обяснява Христов.

Той обяви, че подкрепата на СДС в София е била около 25 000 гласа, - точно колкото е и разликата между Фандъкова и Манолова на балотажа в неделя. По думите му те имали малък, но решителен принос.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.