бул. „Ломско шосе” трябва да се разшири между метростанция „Ломско шосе” до „Софийски околовръстен път”

Недоволство заради земя на безценица. Нов протест готвят собствениците на имоти край булевард “Ломско шосе”, който догодина предстои да бъде разширен.

Те са възмутени, защото Столична община им предлага абсурдно ниски цени, за да отчужди земите им - между 15 стотинки и 25 лева на квадратен метър!

По план бул. „Ломско шосе” трябва да се разшири между метростанция „Ломско шосе” до „Софийски околовръстен път”

Собствениците на земите са съгласни, че шосето трябва да се разшири, както и че има нужда от ремонт, но обвиняват общината, че вместо да се направи опит за достойно обезщетение, на практика се получава обезценяване на собствеността им.

 „Къщата ми е 3-етажна с дворно място. Всеки етаж е с отделна баня и тоалетна, за което получавам 99 хиляди лева. За тези пари не мога да купя една гарсониера отсреща”, казва Васил Цветанов

Имотът на Иванка Пенкова е оценен за 15 стотинки на квадратен метър.  „Притежаваните от мен 312 кв.м. са оценени на  48лв.”, казва тя. Тя

„Паричното обезщетение се определя съгласно разпоредбите на закона за общинската собственост, като се представят аналози, които ние изискваме. В случай, че няма пазарни аналози, които съответстват на имотите, които се отчуждават равностойното парично обезщетение е данъчната оценка на имота”, казва Емилия Боянска от Столична община.

В конкретния случай голяма част от имотите са възстановени земеделски земи, поради което цените са толкова ниски, добавя тя.

Ако хората не искат имотът им да бъде отчужден, следва процедура по принудително отчуждаване. Собствениците имат право да оспорят решението пред съда.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.