Той е бил най-силният през последните 100 години, смятат метеоролози

Над 100 души загинаха в резултат на най-обилния снеговалеж в Пакистан през последния век, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че бедствието, предизвикано от суровите зимни условия, е задълбочило опасенията за влиянието на глобалното затопляне, предаде БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Спасителите си проправят път през трудния терен и въпреки студените ветрове, за да издирят няколко десетки души, които може все още да са блокирани в северните хималайски долини.

"Окончателният брой на жертвите може да е много по-голям, отколкото смятаме сега", каза говорителят на националната агенция за борба с бедствията Мухтар Ахмед, който потвърди смъртта на най-малко 106 човека след седмица на дъждове и снеговалеж.

Над 20 души загинаха от мълнии в Пакистан

„Най-силно засегнат е районът Нилум в контролираните от Пакистан части на Кашмир, където лавина отне живота на 76 души”, каза началникът на местната спасителна служба Мохамед Ирфан.

Повече от 200 къщи понесоха щети, а стотици километри пътища в планината бяха затрупани, което остави блокирани жителите на отдалечени селища. Летище в северния район Гилгит-Балтистан бе покрито с дълбока снежна покривка, което доведе до спиране на полетите.

Метеоролозите съобщиха, че в северните долини снеговалежът е бил най-силният през последните 100 години, което според тях е сигнал за тревожното влиянието на климатичните промени, което Пакистан ще трябва да изпитва и в бъдеще.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си