Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството

Сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха пред сградата на парламента в Бейрут. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството, предаде БГНЕС.

До сблъсъците се стигна, след като участници в протестите започнаха да хвърлят камъни и метални пръчки по полицейския кордон. След това се опитаха да съборят огражденията. Полицаите на свой ред използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По-рано активистите призоваха към провеждането на масова демонстрация пред сградата на парламента под лозунга „Събота на гнева”. В центъра на ливанската столица пристигнаха колони с протестиращи от различни градове на страната.

Икономическата и финансова ситуация в Ливан продължава да се влошава. Още през октомври президентът Мишел Аун обяви, че страната страда от финансови блокади и санкции. Забележим е дефицитът на валута в банковия сектор. Преустановени са преводите към сметки в чужбина, изплащането на валута е ограничено до 1000 долара седмично, повишен е процентът на комисионната при изплащането на валута в брой. Бизнесмените отказват да приемат плащания по банков път. Курсът на ливанския фунт спрямо долара започна да пада за първи път от 30 години насам.

През октомври започнаха антиправителствени демонстрации с искания за икономически реформи и съдебно преследване на чиновниците, замесени в корупционни схеми. Въпреки подадената оставка на правителството, протестите не спират. Държавата се намира в политически вакуум повече от 2 месеца. Президентът назначи нов министър-председател, но все още не е сформирано ново правителство, което да удовлетворява всички политически партии.