Човешката дейност и климатичните промени ограничават хабитата на редките животни

Птицечовките в Австралия са на ръба на оцеляването, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Изследване на австралийски учени сочи, че човешката дейност и климатичните промени ограничават хабитата на редките животни.

Десетки животни, засегнати от пожарите в Австралия, намериха подслон (ВИДЕО)

„Продължаваща три години тежка суша в Австралия, заедно с разчистването на земята и климатичните промени, влошават прогнозата за оцеляване на редките животни”, каза Гилад Бино, изследовател от университета на Нов Южен Уелс.

"Птицечовките са еволюционни реликви, уникални за Австралия. Фактори като нарастващата честота и продължителност на сушата със сигурност ще приближат много популации до изчезване", смята той.

ЕКОКАТАСТРОФА: Погубеният живот на Австралия (ГАЛЕРИЯ)

Бино посочва, че птицечовките вече са изчезнали на местно ниво в много райони на Австралия и хабитатът им е напълно заличен.

Изследването прогнозира спад в размера на "очакваната минимална популация" между 52% и 72% в зависимост от интензивността на сушата през следващите 100 години. Това означава, че птицечовките ще изчезнат в около 40%от районите, които в момента обитават.

Градушка с размери на топка за голф удари Австралия (ВИДЕО)

Птицечовките са отчасти птици, отчасти влечуги и отчасти бозайници според генетичната им карта. Те обитават Източна Австралия, Тасмания и Южна Австралия, но там вече са на изчезване.