СЗО решава дали да обяви международно извънредно положение

Жертвите на новия новия коронавирус в Китай станаха 9, а заразените вече са 440. Това сочат данните на властите в страната. Броят на жертвите се е удвоил спрямо вчера по това време.

Междувременно беше съобщено и за първи случай на заразен с коронавирус в САЩ. Става въпрос за човек, пристигнал от Китай.

СЗО свиква спешна среща заради опасния вирус в Китай

На извънредна среща в сряда Световната здравна организация трябва да реши дали да обяви международно извънредно положение.

Китайските власти обявиха, че новият коронавирус се адаптира и мутира. На хората се препоръчва да не пътуват до град Ухан, където за първи път се появи вирусът. 11-те милиона жители на града са посъветвани да не напускат пределите му, както и да избягват големите струпвания на хора.

„Експертите смятат, че основните случаи са свързани с град Ухан. Най-разпространеният начин за предаване на болестта е чрез дихателните пътища. Вирусът има способност да мутира. Има риск от по-нататъшно разпространение на епидемията”, казва Ли Бин, зам.-директор на държавната здравна комисия.

Мистериозният китайски коронавирус стигна и до САЩ

Вирусът се разпространи в столицата Пекин, в Шанхай и в Макао. Регистрирани са случаи и в чужбина - в Южна Корея, Япония, Тайван, Тайланд. Вече има и първи случай в Съединените щати. Пътник, пристигнал от Китай, е диагностициран в Сиатъл с коронавирус.

„Това, което мога да кажа сега, като губернатор на щата Вашингтон е, че рискът от заразяване за жителите на щата е малък. Определено няма място за паника или страх. Трябва да бъдем бдителни”, обяви Джей Инсли, губернатор на щата Вашингтон.

Редица страни, вече не само в Азия, въвеждат спешни мерки срещу разпространението на вируса. Засилват се граничните проверки и се инсталират термокамери, които измерват телесната температура на пристигащите от Китай пътници.

„Поддържайте добра хигиена, мийте си често ръцете, не си търкайте носа и устата. АКо сте болни, сложете си маска. Ако сте на място с много хора, слагайте си маска дори и да не сте болни”, каза Габриел Лонг, специалист по обществено здраве в Хонконг.

Като превантивна мярка, Северна Корея забрани влизането на чуждестранни туристи на своя територия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК