Парламентарните сили са потвърдили, че са "за" влизането на България в Еврозоната

Спешна среща в парламента заради желанието на България да се присъедини към Еврозоната. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че има политически консенсус и България трябва да смени валутата си по действащия курс лев - евро.

Борисов: България е близо до влизане в Еврозоната

Горанов не коментира вкарания от Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ текст, с който на практика страната ни се съгласява, че останалите държави във валутния съюз, заедно с Дания и ЕЦБ, с тайно гласуване ще определят курса евро/лев, с който ще се присъединим към чакалнята на зоната.

 

 

„Бяхме поканени с управителя на БНБ, за да докладваме степента на напредък по включването на страната към ERM II”, обясни той. По думите му, за пореден път парламентарните сили са потвърдили, че са "за" влизането на ни в Еврозоната.

„Единомислие има и по въпроса, че не трябва да се променя сегашният фиксиран курс лев-евро. Имаме подкрепа, единомислие, че трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583 т.е действащият”, подчерта Владислав Горанов.

Борисов забрани на министрите да коментират конфликтите между институциите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обсъждало се и как да бъдат записани по-големи гаранции, че сегашният курс няма да бъде променян с решение на други държави. Предстои утре на бюджетна комисия да бъдe разгледано внесеното от председателя й Менда Стоянова допълнение в Закона за БНБ, отнасящо се до фиксирането на българския лев към еврото.

„Тренд”: Половината българи са против въвеждането на еврото

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм /ERM II/. Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм.