Страната се намира на 61 място в света от общо 195 държави

Българското здравеопазване би реагирало адекватно, ако се случи епидемия, сочат данните на Индекса на глобалната здравна сигурност /GHS/.

Ангел Кунчев: Специфично лечение и ваксина срещу коронавирус няма

България се намира на 61 място в света от общо 195 държави. Индексът измерва способностите на здравните системи в света да се справят с евентуална епидемия. В контекста на разпространението на коронавируса данните стават особено актуални.

Според индекса най-добре подготвените държави са Америка, Канада, Австралия, Тайланд, Франция, Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, Нидерландия, и Словения.

Джеки Чан обеща 1 милион юана на създателя на лекарство за коронавируса

Косово, Сомалия, Френска Гвинея и Тайван изобщо не присъстват в световния индекс, което поставя под въпрос техните здравни системи и способностите им да реагират при извънредни ситуации.

В групата, в която попада и България, са повечето страни от Европа, Русия, Китай, както и части от Африка.

Първият японец, заразен с коронавирус, е успешно излекуван

България има добро ниво на здравеопазването, сочи индексът. Той сравнява страната ни спрямо средните коефициенти за останалите страни от групата. Така например, ако средният коефициент на здравна превенция е 73, то у нас този показател е почти наполовина - 37.6. За сравнение в Румъния, например, показателят на същия индекс е 48.9, а в САЩ - 76.6. В установяването на болестите и поставянето на диагнози страната ни е на добро място - при международен индекс от 57, България разполага с 53.3.

Броят на излекуваните от коронавирус вече е повече от броя на починалите

Индексът сочи още, че Румъния, например, има по-високо ниво на здравна сигурност от България. Тя се нарежда на 60-то място сред 195-те страни. Преди България са и страни като Турция /на 40 място/, Армения /на 44 място/, Грузия /на 42 място/, дори Сърбия /на 41 място/. Преди нас са и Литва, Полша, Чехия, Латвия, Естония, Белгия и Чехия. Северна Македония е много назад в статистиката, като заема 90 място.

САЩ са на първо място по сигурност на здравеопазването в света. След тях се нареждат Обединеното кралство на 2-о, и Нидерландия, която е на 3 място. На четвърто е Австралия, а след нея - Канада.

Край на грипната ваканция, учениците се връщат в клас

Ако светът бъде обхванат от епидемия, най-лошо ще се справи екваториална Гвинея, която заема последното 195-о място в индекса.

Индексът представлява първата цялостна и сравнителна оценка на здравната сигурност на 195 страни в света, които спазват стандартите на Международните правила в здравеопазването. Индексът е проект на Инициативата за ядрена заплаха и Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс - две организации, които се надяват с течение на времето да се стимулират промени в националната здравна сигурност на страните, а това да подобри международната способност за справяне с един от най-големите рискове в света: огнища на инфекциозни заболявания, които могат да доведат до глобални епидемии и пандемии.