Владимир Каролев напомни, че престоят в така наречената чакалня на еврозоната може да бъде дълъг.

„За мен премиерът е абсолютно прав, че няма консенсус по темата с еврото. Това показват и социологическите данни. Мнозинството от българите не иска еврото, а друга част иска референдум за него. Крайно време е да има широк обществен дебат по темата. Всичко това обаче е стъпка към правилния процес”. Това каза в ефира на „Здравей,България” икономистът Стоян Панчев.

РАЗДЕЛЕНИЕ ЗА ЕВРОТО: Какво ще се случи, ако приемем европейската валута?

„Аз съм от хората, които са умерени оптимисти за развитието на ЕС. Мисля, че България трябва да работи за промяната му към по-добро. Ако мнозинството беше против еврото, хората нямаше да обменят евро в левове. Статистиката показва, че над милиард лева са обменени в евро само за последната седмица. За мен това означава, че хората смятат за по-добре да държат спестяванията си в евро, а не в лева”, каза икономистът Владимир Каролев. Според него така се  губи от курса и няма никакви позитиви.

Премиерът Борисов на световен форум в Мюнхен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Панчев това, че хората депозират парите си в имоти, е форма на паника. „Ние знаем нещо, което беше доказано и при кризата с КТБ, а това е, че валутният борд работи отлично вече 23 години”, добави Панчев.

„Големите притеснения на хората са относно цените на стоките и евентуален гръцки сценарий. Една от реалните опасности, които могат да се случат при евентуално влизане в еврозоната, е това капиталите на банките да бъдат изнесени към централите им”, допълни Панчев.

ЕЦБ приветства промените в Закона за БНБ

Владимир Каролев напомни, че престоят в така наречената чакалня на еврозоната може да бъде дълъг. Той даде пример с държави, които са били там между 2 и 11 години.