При грипна епидемия могат да починат повече хора, заяви шефът на ВМА

Заразен с коронавирус в България няма.  Резултатите и от последните тестове на пациенти, приети със съмнение за болестта, са отрицателни. Вече са ясни резултатите от последните 40 проби – те също са отрицателни.

Заради паниката, довела до дефицит на медикаменти и дезинфектанти в аптеките, премиерът разпореди да се извадят 100 хиляди литра спирт от държавния резерв. Както и да се осигури зареждане с маски и дезинфектанти на аптеките.

50 милиона лева от фонда за бедствия и аварии се пренасочват за битка със заразата. 

Заразените с коронавирус в Европа са близо 800 -  най-много са болните в Италия.

„На този етап нямаме положителна проба. Всички,които са проявили някакви симптоми са в болница под карантина”, заяви шефът на ВМА и председател на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Заседанието започна с минута мълчание в памет на ген. Андрей Боцев. Снимка: БГНЕС

От днес е въведена и нова мярка,а тя е отрицателни проби да се изследват повторно. От Националния оперативен щаб гарантираха, че при положителна проба информацията няма да бъде скрита от обществото. Това изиска и премиера по време на извънредното заседание на кабинета.

„Говорят, че крием, че имало коронавирус. Всички държави почти имат, така че нищо срамно няма, ако и в България се появи при този огромен трафик и движение на хора. Искам да помоля хората да не се поддават на паника”, коментира премиерът. 

 

„Нямаме никакво основание нито да се скрие информация, нито да не се каже. Щом го има навсякъде, то ще дойде”, заяви Борисов.

Затова ще се следи дали от търговските вериги  има недостиг на стоки. С разблокирането на 100 000 литра спирт трябва да се преодолее дефицита на дезинфектанти.

„Държавата предприема спешни мерки да осигури по аптеките достатъчно количества спирт, маски и дезинфекционни препарати”, съобщи след заседанието икономическият министър Емил Караниколов.

 

 

Вече е ясно и какво да предприемат хората, които се връщат от рискови държави. Те остават под карантина, но в случай, че проявят симптоми веднага трябва да се свържат с личния си лекар.

„Ние задвижваме процедурата. Обаждаме се в центровете, осигуряваме специализиран транспорт, пациентът се извозва и настанява за изследване и евентуално лечение”, заяви д-р Гергана Николова от Българския лекарски съюз.

Препоръката е пациентите да звънят по телефона на своето джи пи, а не да чакат пред кабинета.

Също като повечето вирусни заболявания, и при това симптомите са висока температура, кашлица, мускули болки и отпадналост.

„Паниката е по-голяма, но лечението е подобно, също като при другите вируси и заболявания на долни дихателни пътища”, обясни д-р Георги Попов.

 

 

Най-уязвими са възрастните с хронични заболявания. Затова и съветът към тях е да ограничат контактите си и публичните места.

Изследвани бяха и футболистите на Лудогорец,които се завърнаха от Италия. Разходите за тестовете им са за сметка на футболния клуб, който ще дари на двете лаборатории още тестове за коронавирус. 

Болниците „Пирогов”, „Александровска” и ВМА са готови в случай на бум на коронавирус да обособят отделни сгради за заболелите.

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че се ограничават пътуванията в Италия и Китай, предаде БГНЕС. По решение на родители се отменят визити по програма Еразъм в други европейски страни. Ще бъдат засилени мерките по хигиена. От следващата седмица часовете в градините и училищата ще започнат с кратки указани за хигиена. „Няма паника, родители не изтеглят децата си вкъщи”, увери Вълчев.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК