Заразата се разпространи в над 60 страни и взе живота на най-малко 3000 души

17-годишен мъж е починал в събота от коронавирус в района на Сиатъл, съобщиха здравните власти в щата Вашингтон, цитирани от БТА. Това е втори смъртен случай в САЩ, свързан с Ковид-19.

В събота бе съобщено и за смъртта на мъж на около 50 години, който е бил в лошо здравословно състояние още преди да се зарази с вируса. Първи случай на заболял от коронавирус бе установен вчера в щата Ню Йорк.

Готови са резултатите на последните изследвани за коронавирус у нас

Става дума за 30-годишна жена, която е била неотдавна в Иран. Тя е под домашна карантина и здравните власти в щата вече са установили с кои хора е контактувала тя. Губернаторът на щата Андрю Куомо каза, че жената страда от дихателни проблеми, но състоянието й не е сериозно.

АНАТОМИЯ НА ВИРУСА: Какви са реалните рискове при заразяване с коронавирус?

"Няма причина за неоправдано безпокойство. Като цяло рискът остава малък в Ню Йорк", каза той.

Случаите на заразени с коронавирус се увеличиха в Италия, а Франция затвори вчера световноизвестния музей "Лувър". Смъртоносната зараза, която започна от Китай, доведе до силно безпокойство в Западна Европа и заплашва туризма.

Броят на страните, засегнати от вируса, надхвърли 60, а починалите по света станаха най-малко 3000. Нови огнища се отвориха през уикенда, което задълбочи чувството на криза, което вече доведе до спадове на финансовите пазари, опразни улиците на много градове и наруши рутината на милиони хора. Над 88 000 души по света са заразени, а вирусът върлува на всички континенти без Антарктида. Австралия и Тайланд съобщиха вчера за първите си смъртни случаи, а Доминиканската република и Чехия - за първи заразени на тяхна територия.

Предизвика ли коронавирусът нова световна истерия?

Италианските власти съобщиха, че броят на заразените в страната се е увеличил с 50 процента до 1694 само за 24 часа. Още петима души са починали, с което общият брой на жертвите на болестта в Италия достигна 34. Във Франция заразените са 130, което е увеличение с 30 души за едно денонощие, през което са починали двама души. Правителството на САЩ посъветва американците да не пътуват до двете най-силно засегнати области в Северна Италия - Ломбардия и Венето. Големите американски авиокомпании започнаха да спират полетите си до Милано.

Ограниченията на пътуванията до Италия и нарастващата тревога във Франция могат да нанесат тежък удар на туризма на тези страни.

"Вече отчитаме намаляване на броя на американците, идващи в Италия през последните дни", каза Бернабо Бока, председател на асоциацията на италианските хотелиери. Туризмът е 13 процента от икономиката на Италия. Над 5,6 милиона американци посещават Италия всяка година, което е 9 процента от всички чуждестранни туристи. Иран, Ирак и Южна Корея също отчетоха разрастване на заразата. Случаите в САЩ на болни от новия коронавирус достигнаха най-малко 74, а в събота болестта взе и първата си жертва там - 50 и няколко годишен мъж в щата Вашингтон, който е имал и други здравословни проблеми, но не пътувал до засегнати от вируса места.

Китай произвежда над 110 млн. защитни маски на ден заради коронавируса

В Япония се наблюдава паника сред потребителите, които се запасяват масово с продукти от първа необходимост. Туристически атракции в Азия, Европа и Близкия изток опустяха. Най-свещените места за мюсюлманите бяха затворени за чуждестранни поклонници. Правителствата на няколко страни затвориха училища и забраниха големи обществени прояви.

Една жена и лекар са първите случаи на предаване на новия коронавирус на територията на Австралия, съобщиха здравните власти.

Гадателката на Берлускони: В България ще има един-два случая на коронавирус

Министърът на здравеопазването на щата Нов Южен Уелс Брад Хазард каза, че 31-годишен лекар е дал положителен резултат при тест, но не е ясно от кого се е заразил. 41-годишна жена, на която е бил направен тест след връщането на брат й от Иран, също е дала положителна проба.

Австралия взе мерки да спре разпространението на вируса, като забрани достъпа на граждани на някои страни. Миналата седмица премиерът Скот Морисън предупреди, че има вероятност от световна пандемия.

В Белгия е засечен втори случай на носител на вируса Ковид-19, съобщи министерството на здравеопазването. Жена, завърнала се наскоро от Франция, е била приета в болница в Антверпен. Тя страда от силна хрема.

ЗАЛОЖНИЦИ НА СТРАХА: Българи анулират почивките си в чужбина

Белгийското здравно министерство предупреждава, че в следващите дни се очаква да се появят още заразени. Досега в страната бе открит един носител на вируса, завърнал се от Китай. Пациентът бе поставен под болнична карантина в Брюксел и след две седмици бе изписан здрав.
Медиите отбелязват, че в последните дни още двама души, преминали през Белгия, са проявили признаци на заболяване след завръщането си у дома - мъж от Люксембург, кацнал на летището в Шарльороа, както и испанка, посетила района на Антверпен.

Засега белгийските здравни власти изследват на ден по стотина души, но се предвижда увеличаване на броя на проверяваните. Белгия въвежда т. нар. "втора фаза" на готовност за противодействие на разпространението на грипа, при която хората, общували със заразените, също преминават задълбочена проверка. Възможно е някои от близките на заболелите да бъдат поставени под карантина като предпазна мярка.

Нови случаи на коронавирус в Гърция, първа жертва в Австралия

В Хърватия днес бе потвърден още един случай на коронавирус, с което броят на заразените в страната достигна осем души. Новият случай е потвърден в инфекциозната клиника в Загреб. Става въпрос за човек, който е бил в близък контакт със заразените в Риека. В Риека има петима заразени с коронавирус, а в Загреб - трима.

В Сърбия до осем часа тази сутрин няма заразени с коронавирус, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Танюг. Направени са тестове на девет души, които са отрицателни за вируса. Досега са направени тестове на 45 души, които са били в райони с интензивна трансмисия на вируса и имат симптоми на инфекция на дихателните пътища. Всички те са отрицателни за коронавирус.

Броят на заразените с коронавирус в Испания е вече над 80 Към настоящия момент случаи на коронавирус има вече във всички региони на Испания. Японските власти потвърдиха днес пет нови случая на коронавирус на остров Хокайдо. Общият брой на заразените на Хокайдо вече е 77.

Втори случай на коронавирус бе регистриран в Египет. Заразеният е чуждестранен гражданин, съобщи говорителят на министерството Халед Мегахед, без да уточнява националността му.
Израелската армия съобщи за заразена с новия коронавирус израелска военнослужеща. Това е десетият случай на коронавирус в Израел.

Осъдиха на смърт китаец за двойно убийство на контролен пункт за вирусоносители

Армения временно въвежда визов режим с Иран заради коронавируса и ще удължи срока на ограниченията, действащи на арменско-иранската граница, съобщи днес арменският премиер Никол Пашинян. Пашинян съобщи вчера за първия случай на коронавирус в Армения - става дума за 29-годишен арменски гражданин, който на 28 февруари се е върнал от Техеран.

Узбекистан преустанови полетите от и до Афганистан, Иран и Италия, за да попречи на разпространението на коронавируса, заяви днес узбекистанското външно министерство. Виетнам от утре временно ще преустанови безвизовия режим за италиански граждани заради опасенията във връзка с коронавируса, заяви днес виетнамското правителство.

Два случая на новия коронавирус бяха потвърдени в Алжир. 53-годишна жена и 24-годишната й дъщеря, които живеят в град Блида, на около 50 км югозападно от столицата Алжир, са дали положителна проба. Те посрещнали наскоро на гости от Франция 83-годишен мъж и дъщеря му. Двамата дали положителна проба, след като се върнали във Франция, и алжирските власти решили да проверят и домакините им. Досега в Алжир имаше само един потвърден случай на заразата.

Осъдиха на смърт китаец за двойно убийство на контролен пункт за вирусоносители

Броят на потвърдените случаи в Германия достигна днес 150. Над половината случаи, 86, са в провинцията Северен Рейн-Вестфалия в Западна Германия. В Ирак бяха регистрирани два нови случая на коронавирус, съобщи днес министерството на здравеопазването. Става дума за двама души, които наскоро са се завърнали от Иран. Общият брой на заразените в Ирак е вече 21 души.

Чехия ще преустанови полетите до Южна Корея и градове в Северна Италия заради опасения във връзка с коронавируса, заяви днес чешкият премиер Андрей Бабиш. Преустановяването на полетите до Милано, Венеция и Болоня ще продължи две седмици и може да бъде удължено, заяви чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек. Чехия съобщи вчера за първия потвърден случай на коронавирус на своя територия.

Белгийското правителство потвърди днес за шест нови случая на заразени с вируса Ковид-19. С това общият брой на заразените досега в страната достига осем души. Първият случай бе на мъж, завърнал се от Китай в началото на февруари. Той бе поставен за две седмици под болнична карантина и впоследствие бе изписан здрав. По-рано днес бе съобщено за втори носител на вируса, върнал се от Италия и приет в болница в Антверпен със силна хрема. Правителството призова за запазване на спокойствие, както и съобщенията да не бъдат нито преувеличавани, нито да целят ненужно подценяване на обстановката. Властите уверяват, че предприемат мерки, препоръчани от екип от учени.

Осъдиха на смърт китаец за двойно убийство на контролен пункт за вирусоносители

Белгийското здравно министерство предупреди, че в следващите дни се очаква да се появят още заразени. Досега белгийските здравни власти изследваха на ден по стотина души, но се предвижда увеличаване на броя на проверяваните. Белгия въведе т. нар. втора степен на готовност за противодействие на разпространението на грипа, при която хората, общували със заразените, също преминават задълбочена проверка. Възможно е някои от близките на заболелите да бъдат поставени под карантина като предпазна мярка, отбелязват медиите.

Португалия регистрира днес първите два случая на коронавирус на своя територия. Един от заразените наскоро е пътувал до Италия, а другият се е завърнал от Испания. Двамата са приети в болница в град Порту.

Първите три случая на коронавирус бяха регистрирани в Исландия, съобщи късно снощи исландската служба за гражданска защита и справяне с извънредните ситуации. И тримата заразени са били на ваканция в Северна Италия.

26-годишният мъж, който наскоро е посетил Италия, е първият регистриран случай на коронавирус в Андора, съобщи днес андорското правителство. Мъжът, който наскоро е бил в Милано, е бил приет в болница в събота. Индийските власти съобщиха днес за нови два случая на коронавирус, с което общият брой на заразените в Индия е вече петима души.

СРЕЩУ ПАНИКАТА: Как да засилим имунитета си?

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК