Едната от тях остана там с часове

Протестиращите медицински сестри още са барикадиране в сградата на бившия Партиен дом.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Те изкараха нощта там, а рано сутринта излязоха на перваза на един от прозорците. Една от тях остана там с часове, а представител на НСО стоя до нея, опитвайки се да я убеди да слезе. Дълго време обаче Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов”, отказваше да го направи.

 

Видео: "Моята новина"

„Колегите ми не ми дават да вляза, защото казват, че вляза ли, тях ще ги изнесат. Били са ги”, извика Бойка Анастасова към журналистите под прозореца.

 

Пред бившия Партиен дом се събраха и колеги на протестиращите. 

 

Малко след 08:30 ч. Анастасова слезе от перваза и се прибра в сградата. 

„Нямаше да вляза, ако не бяхте влезли вие”, каза Анастасова на журналистите. Тя обясни, че сама по себе си е доволна от заплатата си, но протестира в знак на солидарност към колегите си.

„Воюваме за 2 минимални работни заплати за всички колеги в цяла България. Човек не застава на барикадата само тогава, когато гладът го притисне, а и когато има солидарност с колегите си”, заяви Анастасова.

В позиция до медиите изпълнителният директор на „Пирогов” поясни, че основната месечна заплата на Анастасова е 950 лева.

 

Медицинските сестри се барикадираха в сградата след приключването на заседание на здравната комисия в четвъртък. Заявиха, че ще останат там без краен срок. Обявили бяха и гладна стачка. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

ПРОТЕСТ: Медицински сестри се барикадираха в сградата на НС на пл. „Независимост” (ВИДЕО)

Към 04.00 ч. през нощта им е бил спрян тока в залата. След това влезли охранители. Анастасова твърди, че са ги подгонили и блъскали.

 

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт. 

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви медицинската сестра Мая Илиева.

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред Партийния дом, с искания за оставки”, заяви пред NOVA социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства.

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретният повод за тази акция”, заяви Сачева.

„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още министърът.

Спорове и упреци в парламента заради ситуацията с протестиращите мед. сестри (ВИДЕО)

При протестиращите дойде бившият омбудсман Мая Манолова. Тя заяви, че зад недоволството не стои опозицията на кабинета.

„Оставям на гражданите да преценят. Хората в България са на страната и на майките, и на сестрите”, заяви Манолова. Тя подкрепя исканията на медицинските сестри още от началото на протестите им преди 1 година.

Барикадата на петте медицински сестри продължава.