Коментар на пулмолога д-р Александър Симидчиев

„Колко ще са положителните проби за коронавирус всеки ден не е толкова важно, колкото това, което всички ние като общество трябва да направим. От изключително значение е да си мием ръцете и да стоим на 2 ръце разстояние един от друг. Това трябва да се повтаря религиозно, докато „гръбнакът” на тази епидемия не бъде пречупен”. Това заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA пулмологът д-р Александър Симидчиев.

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 9 случая на коронавирус у нас

Той коментира и ползата от носене на медицинските маски сред хората. „Когато здрав човек диша, особено през хирургична маска, в която има големи пролуки, той вдиша и въздух покрай маската. Така тя не може да го предпази  от малки, летящи във въздуха капчици. Тя не върши работа, а създава фалшиво чувство за предпазване. Когато човек си сложи нещо върху лицето, той има тенденцията да се пипа постоянно. В резултат на това самата маска бива заразена от околната среда. Маските са много важни за хора, които кашлят и кихат, защото така предпазват околните”, обясни той.

Масирана акция на базар „Илиянци” в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

По неговите думи увеличението на случаите с положителна проба за вируса не е вероятно, а сигурно. „Епидемията се развива по експонента. Тоест случаите нарастват много бързо. Единственият шанс да намалим скоростта на нарастване на епидемията е социалната изолация. Хората трябва да бъдат на разстояние един от друг. Драстичното затваряне на хората по жилищата им позволи на Китай да пречупи заразата много бързо. Те вече са с овладяна епидемия”, добави той.

„Пандемията е географско понятие, при което имаме 3 различни области от земното кълбо, които имат тенденция към нарастване на заболеваемост . Може да има пандемия от нещо безобидно, защото то расте по цял свят”, обясни Симидчиев.

Митове и факти за коронавируса

Този коронавирус е вирусът на стандартната настинка, но за съжаление с по-висока смъртност от грипа. Така той заразява много хора и загиналите от него са много повече от тези от SARS и MERS коронавирусите. Смъртността при MERS беше 38%, а при SARS – 10%. Този вирус гравитира около 3%, но понеже е много по-заразен, той засяга много повече хора. В резултат на това загиналите от него са много повече от заболелите от предишните два.