Италианският премиер призова за координиран европейски отговор на пандемията от коронавирус

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че страната му навлиза в „най-рисковите седмици” и призова за координиран европейски отговор на пандемията от коронавирус, предаде БГНЕС.

„Необходима е европейска координация по отношение на здравните и икономическите мерки“, заяви Конте пред вестник „Corriere della Sera“ преди планираната видеоконференция между лидерите от групата на Г-7.

НЕОЧАКВАНА ВИЗИТА: Папа Франциск посети две църкви в опустелия Рим (ВИДЕО)

"Време е за смели избори и Италия може да предложи значителен принос, тъй като беше първата страна в Европа, която има опит с разпространението на вируса", каза той.

Италия беше първата държава членка на ЕС, която затвори училищата и почти всички предприятия в опит за забави глобалната пандемия, която причини смъртта на 1809 души от миналия месец насам. Повече от половината смъртни случаи, причинени от COVID-19 извън Китай, са регистрирани именно в Италия.

"Учените ни казват, че все още не сме достигнали своя пик. Това са най-рисковите седмици и се нуждаем максимално от предпазни мерки", каза Конте. Според него, не се налага въвеждането на нови забрани, но призова всички да останат вкъщи колкото е възможно повече и да излизат навън сами.

Италия е изправена пред две едновременни заплахи за здравната си система. Легловата база в болниците, които съответстват на световните стандарти и се намират в по-богатия север, са на изчерпване. Поради големия брой заразени и смъртни случаи, персоналът там е претоварен.

ИСПАНИЯ ПОД КАРАНТИНА: С какви мерки страната се бори с коронавируса?

Конте се опасява, че медицинските центрове в по-бедния юг, който е по-малко засегнат от вируса, няма да могат да се справят в случай на увеличаване броя на заразените.

„Вече не можем да си позволим поведенчески грешки“, каза Конте и призова незабавно да бъде прекратена практиката хора да напускат Милано през почивните дни за да прекарат време със семействата си или в къщите си на юг.

Той обяви, че вирусът "е най-голямото предизвикателство през последните десетилетия".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО