Темата коментира вирусологът проф. Радка Аргирова

„Виждам, че сред колегите се появява паника и страх. Искам да им напомня, че паниката е втори вирус. Два вируса едновременно няма да понесем. Страхът не е обоснован, защото има предпазни облекла. Ако се взема проба, се слагат шлемове и всичко необходимо“. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в студиото на „Здравей, България“.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Тя заяви, че настоящата ситуацията много прилича на тази при появата на СПИН. „Не съм забелязала тогава да имаше такава паника. Тя действа много лошо, защото води до неадекватни действия", подчерта вирусологът.

По думите ѝ това е "един китайски грип". „Всеки грип си има своите усложнения. Това не е повод за паника“, каза още тя.

Как се следи за реда и спазва ли се карантината в ромските махали?

„Темпът на увеличение е съвсем очакван и вървим по една крива, за да стигнем върха. Ще разберем, че сме го достигна ли, когато на следващия ден броят на болните започне да намалява", категорична е Аргирова.

Расте броят на градовете, които въвеждат вечерен час

Според нея данните за процента на смъртност в Италия не са реални, защото не е ясно колко души са изследвани. „Може да са минимум три пъти повече. Може би ще има преизчисляване на смъртността на базата на заболелите“, коментира тя.

Относно лекарствата като хлорохинов фосфат проф. Аргирова заяви, че трябва да се опита, защото има доклад от Китай, според който от 4 до 6 дни след приемането на лекарството се количеството на вируса значително намалява. "Трябва да може да се приложи и да се измери ефектът. Това е по-важно от маските и костюмите, защото е начин на лечение. Ако се внесе, може да се произведе, имаме фармацевтични заводи у нас", допълни доц. Аргирова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП