Той е военен лекар, професор от ВМА, както и неин началник, генерал-майор от Военномедицинската служба

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски е военен лекар, професор от Военномедицинска академия, както и неин началник, генерал-майор от Военномедицинската служба, главен лекар на въоръжените сили на Република България и ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България.

Колажите с ген. Мутафчийски, разсмели милиони българи (ГАЛЕРИЯ)

Съпругата на генерала е психиатър. Те имат двама синове близнаци – Марк и Александър, които обаче не следват професионалните стъпки на баща си, съобщава Vesti.Bg.

В интервю, публикувано в сайта на информационния център на Министерството на отбраната, генерал-майор проф. д-р. Венцислав Мутафчийски споделя, че обича да кара мотора си в свободното си време.

Генералът отсече: Бебето да излиза! (ВИДЕО+СНИМКА)

В друго интервю за "Марица" Мутафчийски споделя, че не гледа футбол и никога не се е интересувал от този спорт. Той предпочита да кара ски и да плува.

Генерал Мутафчийски има и домашен любимец - куче от породата мопс.

Участие във военни мисии

През 2000 г. той предприема първата си задгранична мисия в бежанския лагер в Радуша, Македония. Задачата е медицинско осигуряване на бежанци.

Снимка на ген.-майор Мутафчийски от 2009 г. взриви социалните мрежиМутафчийски оглавява и екипа за медицинска евакуация, който тръгва за Ирак след атентата в Кербала през 2003 г., когато бяха ранени над 60 български войници, а петима от тях загинаха. Ранените българи са били разпръснати в различни болници, а петимата в най-тежко състояние са откарани в болницата в Ландщул, Германия. Проф. Мутафчийски е изпратен да ги прибере. Докато се стабилизират, минават 3 седмици.

Мъж си направи прическа с лика на генерала (ВИДЕО+СНИМКИ)

Следващата му задгранична военна мисия е в Афганистан в периода 2009-2007 г. Точно на Нова година, на 200 метра от палатката, в която празнуват, пада ракета, която за малко да убие 500 души.

Снимката, която трогна милиони българи

Спасен от медици младеж стана лекар, вдъхновен от уменията им (ВИДЕО)

Снимка, която е направена през 2009 г. и споделена от Красимира Ботева във Фейсбук, предизвика огромен интерес през март 2020 г. В поста си тя уточнява, че снимката е направена в коридор на болницата, минути след като Мутафчийски и колегите му са извършили дълга и сложна операция, спасила живота на тогавашен студент по медицина и настоящ лекар. Снимката е "споделена" близо 2000 пъти и има близо 6000 "харесвания".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.