Това съобщи Малина Едрева

От 24 април независими творци, културни пространства и организации в София ще могат да кандидатстват за еднократна финансова помощ от Столичната община. Целта е да се подпомогне оцеляването на независимия културен сектор, който пострада тежко от въведените мерки за справяне с пандемията у нас. Това съобщи председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет Малина Едрева, цитирана от БГНЕС.

Изплащат три минимални работни заплати на артистите у нас (ВИДЕО)

„420 000 лева е бюджетът на програмата „Солидарност в културата”. Три вида са подкрепите. Едната е насочена директно към творците, които живеят и творят в нашия град и ще представят и свои онлайн продукти. Втората група – това са пространства с екипи. В рамките на подготовката на нашия град за Европейска столица на културата ние насърчихме много организации и творци да създадват тези екипи, тази синергия и те създадоха и пространства. В този момент са затруднени заради това, че най-малко нямат приходи за заплащане на наеми на пространствата. Но държим не само на пространства, а на пространства с екипи, където има хора на трудови договори“, обясни тя и добави, че третата подкрепа е насочена към организации – това са творчески екипи, които нямат пространства, но пък имат офис и хора на трудов или граждански договор, които трябва да бъдат подкрепени много бързо.

Министерският съвет отпусна пари за заплатите на сценичните артисти

Малина Едрева посочи и за какви суми ще могат да кандидатстват творците. „Директната подкрепа е в рамките на 1000 лв., подкрепата за пространства е до 10 000 лв., а подкрепата на организации е 25% от административните разходи, които те трябва да докажат. Задължително трябва да покажат, че са имали и културен афиш за тази година и той е отпаднал заради коронавируса и извънредното положение и също така са привлекли средства през национални или международни програми“, посочи тя и подчерта, че помощта на този етап ще бъде еднократна.При интерес и необходимост не е изключено да има и още едно подпомагане.

Едрева уточни още, че до 5 дни след взимането на решение финансовите помощи ще бъдат изплащани на кандидатите и увери, че самата процедура по кандидатстване е улеснен. Стана ясно още, че подкрепените проекти трябва да се реализират през месеците май и юни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!