За нея домът и работно място са едно от 23 март

Пенсионирана лекарка се върна на работа в инфекциозното отделение на ломската болница заради пандемията. 

„Предварително бях подготвена затова нещо, че ако ме извикат няма да мога да откажа“, споделя д-р Мая Бориславова.

За нея домът и работно място са едно от 23 март. И въпреки че е пенсионерка само от три месеца и вече не е начело на отделението се съгласява да се върне и помогне в борбата с вируса.

„В началото си казах "Боже, аз къде се хвърлям и къде отивам и какво правя". Но така или иначе цял живот това съм работила. Дойдох с уговорката да остана една седмица и след това като видях, какво се случва тук вече останах досега и още колко не е ясно“, разказа докторът. 

КРИЗА В ЯМБОЛ: Недостиг на лекари заради COVID-19 (ВИДЕО)

Д-р Бориславова посреща всички пациенти със съмнение за COVID-19 в ломската болница. Радва се заедно с тях, когато пробата излезе отрицателна и им дава сили, когато е положителна.

„Аз минах през няколко такива периода, където бях готова да си събера багажа и да си тръгна. След това си казвах аз съм сериозен и отговорен човек и трябва да остана“, каза лекарката. 

От всички най-много й липсва съпругът й, с когото са заедно 44 години и почти не са се делили за толкова време.

Още един починал с COVID-19, общо заразените са 1965

Мъжът й всеки ден изпраща снимки от любимата й градинка и от природата навън. И й дава кураж да продължи, защото пациентите имат нужда от нея.

„Нито мога да отида да я видя, нито тя може да дойде. Много я обичам и съм сигурен, че постъпката й е правилна“, споделя съпругът й. 

Докога д-р Бориславова ще стои в отделението без да вижда близките си все още не се знае. Надява се да прегърне съпруга си час по скоро.