Предложението беше направено във вторник от правителството след среща с браншовите организации

Очаква се да стане ясно от кога ще бъде намалено ДДС-то от 20 на 9% за заведения, ресторанти, кафенета и барове. Предложението беше направено във вторник от правителството след среща с браншовите организации.

Първоначалната идея беше промяната да влезе в сила от 2021 година. Коалиционните партньори на ГЕРБ обаче бяха настоятелни това да се случи възможно най-рано.

ЕК издава указ и препоръки за туристическия бранш

За да оцелеят заведенията след кризата, по-ниският ДДС от 9 % трябва да се въведе още сега, а не от следващата година, категоричен е Валери Симеонов. 

„Повече от очевидно е, че най-тежкият удар коронавирусът нанесе точно върху този бранш. И е естествено на тези хора да им дадем сега възможност да компенсират частично загубите, които са претърпели, а не да им го дадем от 1 януари 2021 г., когато тях няма да ги има вече, те ще са фалирали”, заяви лидерът на НФСБ.

Има обаче и условие: приходите от бранша в хазната от ДДС да не са по-малко.

„Вчера сме се разбрали да се следи движението на постъпленията”, заяви лидерът на НФСБ.  

От бранша са готови да докажат, че мярката ще помогне на повече заведения да излязат на светло.

„Ние сме абсолютно сигурни, че ще успеем. Комуникираме с нашите колеги в чужбина. В Гърция, в Румъния свалиха ДДС и резултатите навсякъде са, че има много по-голяма събираемост и изцяло осветляване на сектора”, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията в България.

Извънредното положение пада, остават част от мерките

Засега обаче мярката не се обсъжда за други браншове.

„Всяко такова действие, което поставя под известен риск баланса на бюджета, трябва да бъде много прецизно обсъдено”, коментира Валери Симеонов.

Затова за оставка на финансовия министър не трябва да се говори, смята Симеонов. Въпреки че Владислав Горанов категорично не одобри дори ДДС от 9% за заведенията и развлекателния сектор.

„Аз много уважавам г-н Горанов и смятам, че той е един истински патриот на дело, защото той милее за бюджета на държавата и поведението му е абсолютно адекватно, даже и в тази криза. Той милее, гледа да опази всеки лев, да не допуска преразходи”, заяви Симеонов.

Облекчението ще обхване близо 95 % от заведенията – колкото са категоризирани поЗзакона за туризма. Ефектите за бранша обаче ще зависят от това кога ще се въведе по-ниската ставка.

„Много е важно да видим кога ще влезе ДДС-то, защото фалитите и съкращенията са в момента. Голяма час от бранша все още не е отворил, а и  голяма част от нашите колеги вече фалираха”, заяви Ричард Алибегов.

Мярката ще помогне на ресторантьорите и да задържат цените за клиентите си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.