Газовата инфраструктура може и да се ползва и за водород, заради това трябва да се развива, според председателя на АИКБ

„За нас данъчната система показва своята висока ефективност повече от 10 години. Извършихме добра данъчна реформа. В момента сме сочени като пример от международните финансови институции. Не трябва нещо, което показва, че работи добре, да го заменяме с нещо което показа, че в миналото е работило по-зле". Това заяви в ефира на „Неделята на NOVA" председателят на АИКБ Васил Велев.

"Когато ние сменихме прогресивния данък с пропорционален, се повиши събираемостта и приходите се увеличиха следващата година повече, отколкото беше нарастването на БВП, тоест икономиката "изсветля". Ние имаме една ефективна данъчна система, към която се стремят много други страни. Искаме да развалим нещо, което работи добре, понеже ни е омръзнало вече и искаме да го развалим? Няма логика в това. Решението на парламента е антикризистна мярка, която ще действа временно, а не данъчна реформа. Целта е да се подкрепят най-засегнатите бизнеси. Браншът пое ангажимент за увеличаване на възнагражденията с 30 %. Минималният осигурителен доход се повишава от 610 лв. на 800 лв. Това ще компенсира между 1/3 е 1/2 от дупката на бюджета", каза още Велев.

На въпрос трябва ли да има отстъпки и за други сектори той заяви „ Не, за нас не трябва да има. Това е антикризистна мярка, спорна или безпорна, тя е договорена между правителството и представителните организации на бизнеса в тази сфера. Не мога да приема такива съждения от хора, които никога не упражнявали никакъв бизнес, камо ли този конкретен, които обясняват как това няма да им помогне и това не било добре за тях. След като те са я поискали, значи е добре за тях", обясни Велев.

 „За нас данъчната стабилност е много важен фактор за ускоряване на икономическия растеж. Пропорционалният данък не е несправедлив. Той прави така, че хората колкото повече получават, толкова данъци плащат. Тези, които имат по-високи доходи, много по-малко потребяват от обществените услуги. По този начин се изразява и тази солидарност. Отделен въпрос е защита на ниските доходи, но това беше въпрос на социална политика, а не на данъчна. Ние не бихме подкрепяли развалянето на нещо добре работещо. Ние мерим така наречения индекс „икономика на светло“  повече от 10 години. Той е нарастнал за този период. Тоест, сивата икономика се е свила с 15 процентни пункта", поясни председателят на АИКБ.

На въпрос какъв е рискът, ако се смени данъчната система, Велев обясни следното: „Това може да доведе до укриване на данъци, да се върнем към времената, когато по-богатите плащаха по-малко. Това ще забави икономическия растеж“.

„Много е важно газовата инфраструктура да се развива, защото по тези тръбопроводи може да бъде пренасян и водород. Той не създава проблем с CO2 замърсяването. Природният газ ще бъде използван при този преход, защото не можем да се лишим от него. Очаква се технологиите да създадат условия и водородът да поевтинее", заяви още Велев.

По думите му Зелената сделка не трябва да се приема като даденост. „Ако Европа иска да бъде световен лидер в този преход, не може да си позволи да се убие индустриално. Това са и поуките от коронавируса. Европа използва индустриализацията на трети страни, за да произвежда там тези продукти", поясни той. 

„Парите, които ще получим от Европа, погледнато на пръв поглед, изглеждат много, но те не са достатъчни дори за половината на този преход, който трябва да извършим. Трябват ни и средства за инфраструктура. По-голямата част от средствата ще са за публични инвестиции. Сега сме свидетели на много добри проекти, за които финансирането не стига поради ограничения му размер“ каза председателят на АИКБ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.