Това съобщиха на заседанието на Областния кризисен щаб

Затварят шуменско село заради огнище на COVID-19. Областният кризисен щаб в Шумен взе решение на входовете на село Изгрев да се поставят КПП-та и да се забрани влизането и излизането от населеното място. В селото има регистрирани общо 15 случая на коронавирус.

Утре сутрин полицейски екипи ще дежурят на входно-изходните артерии на населеното място. Те ще пускат само хора, които работят в друго населено място или здравословни причини. От утре ще масово тестване на населението на селото, като ще се вземат проби на 30% от тях. В Изгрев има регистрирани близо 900 жители.

COVID-19 в две предприятия в Стара Загора

„Подозираме, че болестта там е влезнала именно от едни тържества, които са ставали, на които са били поканени хора от онова село Ясеновец, Разградско, където бе установено голямо огнище и оттам е тръгнало. За съжаление тези хора са се самолекували и никой не знаеше, че има такъв проблем. В съседното село Тъкач, което е на 2-3 километра има много голям хранителен магазин и жителите от почти всички околни села ходят да си пазарят хранителни стоки. Жителите на село Изгрев също ходят там. Т.е. вероятността за разнасяне на заразата е доста висока”, коментира проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Затварят болницата в Нова Загора за дезинфекция заради положителни проби за COVID-19

Щабът реши още да се забранят всички масови тържества на закрито в цялата област Шумен. По традиция в региона сватбите са големи и се събират гости от различни населени места. Целта е да не се допуска събирането и евентуалното разпространение на вируса.

Останалите противоепидемични мерки на Щаба, за които трябва да следят служителите на РЗИ и ОД на МВР в Шумен, предвиждат - задължително носене на предпазни маски и ръкавици на закрити обществени места, недопускане струпването на повече от двама души на открити и закрити обществени места, както и задължително спазване на дистанция от минимум два метра в селото.  "Всички работодатели и собственици на търговски обекти трябва да организират строго спазване на алгоритъма на дезинфекция - осигуряване на дезинфектанти за ръце и задължителното им ползване, носенето на защитни предпазни маски и ръкавици и други, по предписание на РЗИ", отбеляза Желев.

В с. Изгрев е засилено полицейското присъствие, през няколко часа се проверяват поставените под карантина жители на населеното място и спазването на вече взетите противоепидемични мерки, каза директорът на ОД на МВР - Шумен, старши комисар Ялчън Расим.

От началото на пандемията в Шуменска област са установени 28 заразени с коронавирус, припомни д-р Калоянова.

Репортер: Деян Герговски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.