На мястото се усеща тежка миризма на химикали, а теренът е неохраняван

Необезопасени варели с опасни химически отпадъци, струпани на площадка край Средец вдигнаха на крак Регионалната екоинспекция в Бургас.

Опасният химически материал в метални варели е депониран още през 2004 г. Фирмата, която монтирала съоръжението, дала гаранции, че бетонните блокове ще издържат между 80 и 100 години. 16-години по-късно обаче те вече се рушат, на мястото се усеща тежка миризма на химикали, а теренът е неохраняван.

МОСВ върна пореден тир с отпадъци на Италия

„Тук би трябвало да има 40 варела с химикали или пестициди, а защо не и някакви военни вещества, които се използва в армията. Да не използвам някакви по-тежки думи като бойни отровни вещества”, каза Емил Георгиев – председател на Федерация на потребителите.

„Има пробиви и течове явни на хербициди. Миризмата около района е силно задушлива. Най-лошото и опасно е, че дерето, което е под този обект е на не повече от километър и половина от язовир Средец”, каза общинският съветник Иван Кичев.

Опасенията на местните жители са, че язовирът в близост има връзка с река Средецка, тя с Мандренското езеро, а езерото се влива в Черно море.

„Във варианта, в който се намира в момента, е изключително опасно. Няма никакъв контрол, няма охрана, а достъпът на граждани е свободен”, посочи още Кичев.

АФЕРАТА С БОКЛУКА: Откриха нови два тира с отпадъци

От отдел „Екология” в община Средец уточниха че последната проверка на обекта е направена през февруари миналата година.

„Имаме сключен договор с фирма, която е оторизирана да борави с такива вещества. Те периодично правят огледи и отстраняват възникнали нарушения. Както, разбира се, ще отстранят и тези, които се констатират сега”, заяви Бисер Петров – младши експерт „Екология” към Община Средец.

От Регионалната екоинспекция уточняват, че на територията на област Бургас периодично се следи състоянието на общо 9 такива Б-Б куба. Опасност за населението няма.

Репортер: Елена Танева

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: Росана Манева