На двамата мъже са повдигнати 4 обвинения

4 обвинения срещу двамата роми, които нападнаха с брадви и ножове трима полицаи  и служебното им куче в Кюстендил. Те ще отговарят за причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, закана за убийство и хулигански действия, характеризиращи се с особена дързост и цинизъм. Освен това, ще бъдат разследвани и за притежание на наркотици.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Районният съд остави за постоянно в ареста двамата мъже, нападнали полицаи и причинили им тежки травми, удряйки ги с тръби и ножове. Съдът прецени, че са налице предпоставки мъжете да се укрият или да извършат друго престъпление.

В следобедните часове в петък задържаните братя - на 31 и на 50 години, влязоха в съдебната зала. Единият от тях видимо изпитваше болка в краката.

„Спрямо тях е употребена физическа сила и помощни средства. Използвано е оръжие със стоппатрони и единият от мъжете е ранен в крака. Състоянието му е добро. В момента са задържани за 72 часа”, обясни директорът на ОДМВР – Кюстендил Елиан Стамболийски.

Трима полицаи са ранени при нападение с ножове и брадви в Кюстендил (ВИДЕО)

Физическата сила от страна на полицаите е била неминуема заради агресията, с която служителите на реда са били посрещнати при пристигането си на адреса на задържаните в рамките на спецакция.

„Войнствено настроените двама роми бяха въоръжени с метална тръба, нож и секира. Когато човек е с множество криминални прояви, държи в дома си такова количество хероин и на вратата му идват полицаи да извършат следствени действия - явно всичко това е довело до агресията”, смята Стамболийски.

 

 

Бащата на задържаните твърди, че не помни синовете му да са използвали брадви и ножове срещу униформените.

А в парламента вицепремиерът Валери Симеонов осъди остро посегателството в Кюстендил, изброи редица подобни случаи от страната и поиска повече права за полицаите тогава, когато са обект на тежка агресия.

Защо се стигна до агресия над трима полицаи в Кюстендил?

„Време е министърът на вътрешните работи публично да обяви, че по закон българските полицаи имат право на самозащита и да разпореди употребата на огнестрелно оръжие, когато са нападани със заплашващи живота им средства”, заяви лидерът на НФСБ.

Задържаните мъже са извършители на множество кражби, замесени са и в редица престъпления, свързани с разпространението на дрога. А от прокуратурата заявиха, че с всяка изминала година в квартал "Изток" разпространението на наркотици се увеличава, но броят на разкритите престъпления също расте.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си