Местните настояват за шумяща маркировка, пътни знаци, контрол от полицията

Жители на село Поликраище излязоха на протест срещу тировете. Причината - чести катастрофи в селото с тежкотоварни автомобили. През Поликраище минава пътят Русе - Велико Търново, който е трансконтинентален.

Челен удар между кола и тир затвори пътя Хасково-Кърджали (СНИМКИ)

Местните настояват за шумяща маркировка, пътни знаци, контрол от полицията. Преди няколко дни за пореден път тир от Беларус влезе в къща, удари лек автомобил и рани тежко шофьора му.

„Никак не е приятно да живееш на място като това. Подложени сме на постоянен тормоз. След последните събития вече сме сигурни, че това не може да продължава така. Не е нормално 12 000 превозни средства да минават тук само за денонощие. Този път не отговаря на нужните стандарти за такъв поток”, казва потърпевшият Петър Сомов. Той добавя, че трябва да се предприемат мерки, които да изнесат пътя извън селото.

 

„Майката на жена ми бе убита на това място. За по-малко от 10 дни 2 тира влязоха в имота ми. Това не трябва да продължава. Трябва да се вземат мерки, поне за ограничаване на скоростта”, разказва друг потърпевш от селото.

ТИР се преобърна и блокира движението по магистрала "Тракия" към София

„Исканията на хората са от доста време. Писали сме писма многократно. Според нас трябва да бъде закупена камера, която да следи за скоростта. Това би имало и превантивна функция”, обясни кметът на Поликраище Марин Тодоранов.

Жителите на Поликраище настояват още за поставянето на пътни знаци, маркировка и ограничаване на скоростта. 

Представители на АПИ казват, че заедно с „Пътна полиция”, ще вземат мерки. Участъкът ще бъде преасфалтиран, което ще подобри сцеплението.

„Гражданите имат основателни причини да недоволстват. Ще бъде преасфалтиран целият участък”, коментира инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново.

Резултат от прилагането на мерките се очаква най-рано след месец.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.