Автошколи се оплакват от административна тежест

Драстичен скок в цената на шофьорските курсове за камиони. Сметките на бранша показват, че сумата може да се увеличи с до 700 лева. Причината е допълнителна административна тежест, която се въвежда с промени в закона. Междувременно от Автомобилна администрация засилват и контрола при провеждане на изпитите, което също създава напрежението в бранша.

ПРИ СТРОГИ МЕРКИ: Възстановиха шофьорските курсове (ВИДЕО)

Реално основната наредбата на траснпортното министерство е в сила вече няколко години, но сега започват интензивни проверки. Основната идея на текстовете е изпитите да се провеждат с натоварени камиони. Например за основната категирия "C"общата маса трябва да бъде не по- малко от 10 тона. Ако камионите не отговарят а изискванията, изпит просто няма да има.

Автошколи се оплакват от повече административна тежест, която предвижда проектозакон на транспортното министерство. Според инструктора Йонко Иванов се предвиждало школите да представят документ за собственост на автомобилите.

Нова работна група ще обсъжда часовете по кормуване и обучението на водачите

Междувременно от началото на октомври Автомобилна администрация започва и строги проверки. Всичко това обaче щяло да повлияе и на цената на курса.

„Всичките тези неща ще доведат на първо време до между 500 и 700 лева увеличаване за тежките категории за цена на курса”, смята Иванов.

Според други  - товарът в камиона  увеличава разхода на гориво, но това не е причина цената на обучението да се покачва. От транспортното министерство предвиждат промени за намаляване на административната тежест за бизнеса и по-качествено обучение на водачите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.