На фирмата са съставени три акта за нарушения на Закона

В изпълнение на инструкция за съвместни действия между Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Агенция „Митници“ с цел повишаване ефективността на контрола върху трансграничния превоз на отпадъци, на 25.08.2020г. в Дирекция „Национален координационен център“ (НКЦ) при МОСВ беше получен сигнал от Митническо бюро - Разград за възникнало съмнение за незаконен внос на отпадъци от натрошени стъклени опаковки.

Над 120 тона станаха незаконно загробените отпадъци край Червен бряг

НКЦ изпълнява специфични функции по повишаване на оперативно ниво на координацията и ефективността на специализираните административни звена в министерството по трансграничен превоз на отпадъци, което подпомага министъра на околната среда и водите в осъществяване правомощията му по специализираното законодателство. В резултат на новосъздадената организация по наблюдение и събиране на информация на централно ниво, се осигурява възможност за осъществяване на превантивен, текущ и последващ контрол, както и навременно вземане на аргументирани решения по разрешаване на проблеми свързани с вноса на отпадъци на територията на Република България.

В резултат на непрекъснато осъществяваната координация между всички заинтересовани звена на национално ниво и в отговор на получения сигнал, на 26.08.2020г. експерти на РИОСВ-Русе осъществиха проверка по местоназначение на отпадъците, при която на лицето „Нур трейд 2017“ ЕООД бяха съставени 3 акта за установяване на административни нарушения по ЗУО:

- извършва незаконен превоз на отпадъци, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) №1013/2006г. на Европейския парламент и на Съвета относно превози на отпадъци;

- не притежава документ за третиране и транспортиране на отпадъци съгласно ЗУО;

- не е притежава площадка за съхранение и третиране на отпадъци съгласно ЗУО.

Проверяват нерегламентирано изхвърлени отпадъци в област Шумен

 

Спрямо нарушителя е приложена принудителна административна мярка в срок до 30 дни да предаде за екологосъобразно третиране (оползотворяване) отпадъците от стъклени опаковки внесени на територията на Р България в съответствие с изискванията на ЗУО.

Предстои последващ контрол по изпълнението на принудителната мярка от страна на РИОСВ-Русе и определяне размера на санкциите за установените нарушения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.