Кабинетът позволи на БЕХ да започне разговори с американски фирми по темата

Първи стъпки към изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Кабинетът прие решение, което позволява на Българския енергиен холдинг да започне разговори с американски фирми по темата. Те трябва да представят най-съвременните технологии в ядрената енергетика.

Ден след като показа къде точно ще бъде 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, премиерът Бойко Борисов обясни целта и пред министрите.

Борисов показа къде ще е мястото на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" (ВИДЕО)

„Много самотни останахме България, Полша, Чехия донякъде, в защита на добива на електроенергия от въглища. Ще го правим, за да можем да създадем максимална възможност от една страна да се използват тези природни богатства, които имаме, и от друга страна да подготвим нови енергийни мощности, които след 10-15 години да имат готовност да влязат в сила”, обясни Борисов.

Решението за проучване не означава решение за строителство, поясни енергийният министър Теменужка Петкова в студиото на NOA.

„Днес не се взема решение за строителство на 7-ми блок. Това решение изисква съвсем други законодателни мерки”, каза Петкова.

Точно колко ще ни струва 7-ми блок и кой ще го плати - все още не е ясно.

„Държавата ще стартира проучване. Преди да говорим за цена, има нещо, което е безценно и това е енергийната сигурност на всяка една държава”, коментира Петкова.

Теменужка Петкова: Няма да извеждаме от експлоатация блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" (ВИДЕО)

Отговорите трябва да дойдат до края на януари 2021 г. А Петкова обясни защо страната ни се обръща само към американски компании.

„Все още в Европа няма такъв реактор. Насочваме се към САЩ за това, за да видим какви са последните технологии”, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова: Няма да извеждаме от експлоатация блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" (ВИДЕО)

Тя посочи, че нови мощности ще ни трябват заради поетапното отпадане на въглищните централи. А техни заместители могат да бъдат само ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници.

„5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” - техният полезен живот също ще приключи”, каза министър Петкова.

Тя увери, че нов реактор в АЕЦ „Козлодуй” не означава замразяване на АЕЦ „Белене”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.